open-navfaktor-logo
search
Respiratori
Šta je Solakov zamjenik Kadribegović pričao Odboru Doma naroda iza zatvorenih vrata
Mustafa Kadribegović, koji u Federalnoj upravi Civilne zaštite mijenja suspendovanog Fahrudina Solaka, kazao je novinarima da je Odbor Doma naroda imao mnogo pitanja za njega, a u vezi s nabavkom 100 respiratora preko firme Srebrena malina. 
20.05.2020. u 15:03
get url
text

- Što se tiče nabavke 100 respiratora, nadležnosti FUCZ-a, ja sam dao sve odgovore. Odbor je tražio i ovjerenu dokumentaciju u vezi sa slučajem nabavke, danas je kontaktiran nadležni tužilac koji je rekao da je predmet u toku, da je još i da se ti dokumenti ne bi trebali distrubuirati. FUCZ ima kopije dokumentacije, po savjetu tužioca ovom odboru nismo to mogli dostaviti - kazao je Kadribegović. 

Na pitanje kako je moguće da FUCZ nema sačinjenu specifikaciju kod nabavke respiratora, Kadribegović je novinarima kazao:

- O tehničkoj specifikaciji za nabavljene respiratore i danas se na Odboru puno pričalo. Klasična tehnička specifikacija koja je sastavni dio svake tenderske dokumentacije prilikom javne nabavke ne postoji u spisima nabavke 100 respiratora. Može se zaključiti da niko iz FUCZ-a nije sačinio takvu specifikacuju - rekao je Kadribegović novinarima.

On nema preciznu informaciju šta je sa preostalih 20 respiratora iz Kine.

- Imali smo porošle sedmice neoficijelnu obavijest da bi u petak mogli biti isporučeni, ali do danas nemamo obavijest od dobavljača. Što se tiče ovih 80, o tome ćemo morati donijeti odluku. Vlada FBiH traži mišljenje od Pravobranilaštva o mogućnosti poništenja ovog ugovora. Tražit će se rješenja koja izazivaju najmanje štete, međutim treba vidjeti. Danas smo od direktora Agencije za lijekove čuli da su ti respiratori certificirani od njemačke certifikacijske kuće, da se koriste u Republici Srbiji, da su certificirani kao medicinski uređaji - rekao Kadribegović.

Sjednica Odbora nije bila otvorena za javnost, iako je ranije najavljeno da će biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.