open-navfaktor-logo
search
Iznio neistine
Šta je Tužilaštvo RS-a odgovorilo o eventualnoj istrazi protiv Dodika?
Tužilaštvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je u prepisci sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom navelo da je čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata "iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlaštenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela".
29.03.2022. u 11:24
get url
text

Tako je Dodik na indirektan način utjecao ili utječe na istragu koja se vodi u vezi sa ubistvom načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, što je krivično djelo. Da li će Tužilaštvo zbog toga, a u skladu sa zakonom, poduzeti određene korake, formirati predmet, pozvati Dodika na informativni razgovor…?

VEZANI TEKST - Ako je Dodik ometao istragu i ugrozio sigurnost tužilaca, zašto ga ne uhapse?

- Republičko javno tužilaštvo od trenutka ubistva načelnika Sektora Kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, 21. marta 2022. godine, tačnije od sedam sati i 15 minuta aktivno, u saradnji sa tužiocima Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, učestvuje u vršenju uviđaja i provođenju svih drugih radnji na prikupljanju dokaza u cilju rasvjetljavanja i procesuiranja učinioca ovog krivičnog djela, ali i drugih krivičnih djela za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje i pribave dokazi.

U cilju zaštite daljeg toka istrage, tužilaštvo više informacija u ovom trenutku, ne može saopćiti - odgovorili su Faktoru iz Tužilaštva RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.