open-navfaktor-logo
search
Neznanje ili spinovanje
Šta je tvrdio Kojović o izboru Marina Vukoje, a šta je istina: Ko je bodovao?
Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, gostujući na jednoj od televizija izjavio je kako je izbor Marina Vukoje, (bliskog HDZ-u) za kandidata sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proces koji je ranije završen. Da je to situacija koju su zatekli.
02.08.2023. u 21:08
get url
text

Evo šta se konkretno dešavalo i šta je u tom procesu uradila aktuelna vlast? Naime, 26. januara 2023. godine imenovani su članovi Radne grupe koja je obavila intervjue i bodovala kandidate. Radnu grupu su činili zastupnici Mladen Bošković, predsjednik, Rasim Smajlović i Irfan Durić. Zatim Hakija Zajmović i Božana Banduka kao predstavnici Udruženja sudija FBiH.

VEZANI TEKST - Izbor sudije Ustavnog suda BiH: SDA i DF traže da se Zastupničkom domu FBiH na odlučivanje pošalje lista kandidata

Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata. Na listi uspješnih kandidata nalaze se Marin Vukoja sa 46,50 bodova, Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, Ivo Rozić sa 43,50, Mile Lasić 43, Zvonko Mijan 40,50, Monika Mijić 39 bodova, Zdravko Lučić 39 bodova, Željka Marković-Sekulić 39, Danica Šain 38 i Mario Širić 37 bodova.

Komisija za izbor i imenovanje zastupnicima može predložiti jednog ili više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, ali "Trojka" i HDZ nastoje u Zastupnički dom FBiH poslati samo jedno ime - Marina Vukoju, dok SDA, DF, SBiH i NES traže da se na glasanje pošalje lista uspješnih kandidata.

- Poznajem Marina, on je blizak HDZ-u, radi dugo u Parlamentarnoj skupštini BiH kao sekretar, vjerovatno je na tu poziciju došao pod političkim patronatom neke od stranaka a pretpostavaljam da je to HDZ. Ali, to je situacija koju smo mi zatekli, komisija prethodna, bodovanja i intervjui, sve je bilo završeno, mi smo došli na neki način na gotovo - rekao je Kojović.

Eldar Čomor (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Komisije za izbor i imenovanje, objašnjava za Faktor kako je Komisija za izbor i imenovanje iz prošlog saziva imenovala radnu grupu koja je objavila javni poziv.

- Samo je to završila. Potom je u januaru ove godine imenovana nova radna grupa koja je provela i završila intervjue, bodovala kandidate i ta radna grupa koju je predložio Mladen Bošković (HDZ) je završila ovu proceduru izbora sudija Ustavnog suda BiH i kao prvog izabrala i bodovala Marina Vukoju. Čisto politički. Politička odluka u kojoj je najveći utjecaj imao HDZ i Narod i pravda - rekao je Čomor.

VEZANI TEKST - Čomor: Predstavnici politike odlučili da Vukoja bude prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, a ne struka

Dodaje kako će se boriti da u Parlament FBIH dođe lista sa više kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

- Sve što je u skladu sa Poslovnikom, Ustavom, kao član Komsije za izbor i imenovanje i član Kluba SDA i Parlamenta FBiH ću se boriti da na Parlament dođe više kandidata. Ne bavim se time da bih blokirao izbor sudije, ne! Već da dođe više kandidata, da se ispoštuje odluka, procedura, sve. Sada se može povesti pitanje o legalnosti same procedure, da li je sve od početka bilo provedeno u skladu sa Poslovnikom, odlukama Parlamenta - rekao je Čomor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.