open-navfaktor-logo
search
Predstava za javnost
Šta je u pozadini nezadovoljstva Cvitanovićevog HDZ-a 1990: Politička principijelnost ili dizanje cijene?
Najave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice 1990 Ilije Cvitanovića da bi, ukoliko koalicija na federalnom nivou ne bude radila bolje, mogli napustiti ovu priču, može se tumačiti na dva načina - političkom principijelnošću ili predstavom za javnost i tvrđenjem pazara.
24.07.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Problem za "Trojku" i Čovića: Cvitanović i HDZ 1990 nezadovoljni, prijete izlaskom iz federalne vlasti

Nezir Pivić (Stranka demokratske akcije), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za Faktor podsjeća da ova priča traje već dugo.

- Još od formiranja vlasti, kada su probosanske strake, Narodni evropski savez i Stranka za BiH napustile koaliciju, a sve nakon nametanja odluka visokog predstavnika. Da bi "Trojka" (Socijaldemokratska partija, Narod i pravda i Naša stranka, op.a.) i HDZ pridobile podršku HDZ-a 1990 ponuđeno im je upravljanje Federalnim ministarstvom poljoprivrede, što je Cvitanović odbio.

Htjeli su resor iz kvote koja pripada Hrvatima. Koliko se zna, HDZ 1990 nije ispoštovan kada je u pitanju podjela plijena i otud problem - kaže Pivić.

Uprkos tome, Pivić smatra da HDZ 1990 neće ići do kraja i eventualno u jednom trenutku napustiti koaliciju.

- HDZ 1990 samo prijeti. Nemaju snage za neki odlučan potez, oni su utopljeni u privatno udruženje Dragana Čovića. Također, HDZ 1990 time, naravno iz njihovog političkog pogleda, brani položaj Hrvata i nastavlja biti u priči s Čovićem u vezi s "legitimnim predstavljanjem". 

U tome se razilikuje HDZ 1990 od "Trojke" koja se predstavlja kao probosanska snaga, ali pristaju na sve zahtjeve HDZ-a i kršenje osnovnih demokratski principa kako bi bili u vlasti. "Trojka" ima duplo manje glasova od SDA, pobjednika prošlih izbora, ali su uz nametanje odluka visokog predstavnika došli u poziciju da obnašaju vlast - istakao je Pivić.

VEZANI TEKST - Cvitanović: Nećemo u koaliciju sa DF-om i Komšićem, Schmidt ima karakter

Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH, također smatra da HDZ 1990 samo tvrdi pazar.

- Ako su nezadovoljni vlašću oni koji je čine, u ovom slučaju HDZ 1990, onda to jasno govori gdje smo i ko nas vodi. U pitanju je kupovina vremena zbog pozicija koje su im obećane, a nisu ih dobili.

Mora se imati na umu da je HDZ 1990 samo privjesak HDZ-a. Naravno, ne treba zaboraviti ni da je "Trojka" puka sarajevska filijala HDZ-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata - naglasio je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.