open-navfaktor-logo
search
Davno prošli rokovi
Šta kaže Amidžić: Još nema budžeta institucija BiH, evo šta se sada čeka
Nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu još nije upućen u proceduru usvajanja, koja podrazumijeva "prolazak" kroz Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zatim Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i na kraju Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.
07.02.2024. u 08:23
get url
text

Malo je reći da se kasni s budžetom imajući u vidu da je, po zakonu i budžetskom kalendaru, morao biti usvojen do 31. decembra prošle godine. U međuvremenu su institucije BiH na privremenom finansiranju, opet.

Na naše pitanje o nacrtu budžeta, iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine odgovoreno je da se čekaju institucije BiH da eventualno dopune svoje prijedloge finansiranja jer će budžet za ovu godinu biti veći za 40 miliona KM u odnosu na prošlu.

- Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine je 23. januara 2024. godine usvojio Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2024-2026. godina, kojim je institucijama Bosne i Hercegovine utvrđen okvir za finansiranje u iznosu 1,355 milijarde KM što je u odnosu na 2023. godinu više za 40 miliona KM.

VEZANI TEKST - "Dogovor" iz Laktaša: Uplata 40 miliona KM u budžet BiH je obaveza Centralne banke, cilja li Dodik devizne rezerve

Slijedom ove činjenice budžetskim korisnicima je dostavljena Dopuna Instrukcije za dodjelu sredstava iz budžeta za 2024. godinu, kojom se traži da institucije Bosne i Hercegovine analiziraju dostavljeni zahtjev za budžet 2024. godine, da ga usklade sa eventualno novim prioritetima vodeći računa o racionalnom planiranju, te dostave tražene podatke Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine najkasnije do 12. februara - naveli su iz Ministarstva finasnija na pitanje da li je nacrt budžeta završen i upućen u Vijeće ministara, a ako nije, kada će biti.

Nisu mogli odgovoriti za šta ide dodatnih 40 miliona KM. 

- U skladu s navedenim, preuranjeno je govoriti o pojedinačnim stavkama budžeta, posebno imajući u vidu da je ustavni predlagač Predsjedništvo BiH, a konačno ga usvaja Parlamentarna skupština BiH - dodaju iz Ministarstva finansija i trezora na čijem je čelu Srđan Amidžić (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.