open-navfaktor-logo
search
Kad bude u prilici...
Šta kaže Bradara, da li bi dala saglasnost na imenovanje nove vlade FBiH u kojoj nema HDZ-a?
Refik Lendo, Lidija Bradara i Igor Stojanović, kandidati za predsjednika / potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine, sastali su se jutros u zgradi Federalnog parlamenta. Stojanović i Bradara od Lende traže saglasnost da bi Bradara mogla biti predsjednica FBiH, dok bi njih dvojica bili potpredsjednici. 
24.02.2023. u 14:48
get url
text

Lendo još ne kani to učiniti, jer traži da se dogovori cijeli paket, to jeste da se političke stranke dogovore i u vezi sa čelnicima Federacije i u vezi sa novom vladom. Predsjednik Federacije i premijer ne mogu biti iz istog naroda i zato je potrebno usaglasiti sve unaprijed. Osim toga, Lendo je već i ranije obznanio da neće dati saglasnost na imenovanje nove vlade ukoliko u njoj nije SDA. Tačnije, SDA traži premijersku poziciju. 

Vladu FBiH, prema Ustavu FBiH, imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika. Dakle, svih troje moraju biti saglasni sa imenovanjem. U Parlamentu FBiH se samo potvrđuje imenovanje. 

U posljednje vrijeme konstantno se provlači teza kako će SDA blokirati imenovanje nove vlade time što Lendo neće dati svoj potpis na imenovanje.  

Na naše pitanje da li bi Lidija Bradara stavila svoj potpis ukoliko bi se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine formirala bez HDZ-a, kazala je:

- O tome uopće ne želim raspravljati. Kada budem u toj prilici, onda ću vam moći na to odgovoriti - odgovorila je Bradara.

Bradara je istakla da su ona i Stojanović ostali pri ranijem koalicionom dogovoru da je ona predsjednica Federacije BiH.

- S tim se nije složio kolega Lendo. Meni je žao jer mislim da ćemo izgubiti još tri dana u ovom procesu do sazivanja sjednice Zastupničkog doma - navela je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.