open-navfaktor-logo
search
Nedostaju dva suca
Šta kaže ekspert: Može li Dodik blokirati donošenje odluka Ustavnog suda BiH?
Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi odluke i bez suca iz Republike Srpske. Inicijativa o povlačenju trenutno jedinog suca iz manjeg bh. entiteta Zlatka Knaževića ne može dovesti do blokade, kazao je za Faktor pravni stručnjak Enver Išerić.  
21.06.2023. u 15:33
get url
text

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi odluke i bez suca iz Republike Srpske i inicijativa o povlačenju trenutno jedinog suca iz manjeg bh. entiteta Zlatka Kneževića ne može dovesti do blokade – kazao je za Faktor pravni stručnjak Enver Išerić.

VEZANI TEKST - Šta znači izmjena pravila koju je danas donio Ustavni sud BiH

- Sve dok Ustavni sud BiH broji pet sudija, on može donositi odluke. Potezi koje povlače vlasti u Republici Srpskoj, odnosno Milorad Dodik potezi su kojima se pokušava blokirati rad ovog suda – kazao je Išerić.

Dodao je kako niko nema pravo blokirati rad Ustavnog suda bez da ne izvrši blagovremeno popunjavanje upražnjenih pozicija.

- Ustavni sud BiH ima devet sudija, a kvorum za odlučivanje je njih pet. I bez posljednje izmjene Poslovnika o radu Ustavnog suda bila je nemoguća njegova blokada - poručio je Išerić.

Podsjećamo, odluku da Kneževiću upute zahtjev da se povuče donijeli su 24. aprila lideri parlamentarnih stranaka u RS-u, koji su potpisali plan o djelovanju predstavnika tog entiteta u institucijama BiH.  

Knežević je potvrdio da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju te da očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

Ustavni sud BIH se sastoji od devet sudaca, od čega četiri bira Parlament Federacije BiH, dva Narodna skupština Republike Srpske, a troje međunarodnih predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Ova pravosudna institucija gotovo sedam mjeseci radi sa ukupno sedam članova, nakon što su dva suca otišla u penziju. Jedan od njih je Miodrag Simović, sudac kojeg je izabrao NSRS, a koji je u penziji od novembra 2022. godine. Prije Simovića penzionisao se Mato Tadić, tako da je moguće, da Ustavni sud BiH u jednom trenutku ostane bez trojice sudija. Na mjesto Tadića HDZBiH želi vidjeti Marina Vukoju čije se imenovanje trebalo razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja se trebala održati danas, ali je sjednica ipak odgođena. 

VEZANI TEKST - Dodik: Tražimo da Ustavni sud BiH ukine odluku do petka u 12 sati, ako to ne uradi...

Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o sporovima između dva entiteta, BIH i entiteta, te sporovima između insitucija BiH, kao i za pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda. Suci ostaju na dužnosti do navršenih 70 godina, izuzev ako podnesu ostavku ili budu s razlogom razriješeni na osnovu konsenzusa ostalih sudaca.

U Ustavnom sudu BiH trenutno ima troje međunarodnih sudaca - iz Švicarske, Albanije i Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.