open-navfaktor-logo
search
Kriva i korona
Šta kaže Ministarstvo pravde, ko tri godine opstruira donošenje kolektivnog ugovora za institucije BiH
Tri godine traje pokušaj samo da se pokrene procedura pregovora o kolektivnom ugovoru o radu za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine neuspjeh obrazlaže koronavirusom, ali i krivicu prebacuje na druge institucije.
23.12.2021. u 09:06
get url
text

- Do zastoja u radu doveli su objektivni razlozi izazvani panndemijom koronavirusa, te otežanih okolnosti organiziranja većih skupova, kao i nemogućnosti formiranja radne grupe od predstavnika svih institucija – odgovorili su nedavno iz Ministarstva pravde BiH.

VEZANI TEKST - Zaposleni u državnim institucijama izašli na proteste: "Dala bih ja njima da prežive sa 475 KM"

To što zaposleni u institucijama BiH nemaju kolektivni ugovor je kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnih sporazuma o ljudskim pravima iz oblasti radnih odnosa, na šta je ukazao Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u pitanju Ministarstvu pravde BiH.

U ovom ministarstvu se pravdaju navodeći kako su novembra 2018. tražili od svih ministarstava u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da predlože predstavnike za pregovarački tim za kolektivni ugovor.

No tek godinu kasnije Ministarstvo je zatražilo punomoći institucija i tijela Vijeća ministara BiH za predložene članove pregovaračkog tima. Odgovorilo je 39 od 54 institucije, a onda je, obrazlaže Ministarstvo pravde, došlo do promjene saziva Vijeća ministara.

U decembru 2020. od ministarstava je traženo da se izjasne ostaju li pri predloženim članovima. Odgovorila su četiri ministarstva od njih devet, a bez toga, zaključuje se, nije moguće formirati radnu grupu.

Istovremeno iz Saveza sindikata policijskih organa BiH, gdje su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, kažu da jeste formirana radna grupa još u martu. Oni navode da je u Službenom listu BiH objavljena odluka Vijeća ministara BiH o formiranju radne grupe za socijalni dijalog sa sindikatima u institucijama BiH.

VEZANI TEKST - Bježe li službenici iz institucija BiH: U ovoj godini 20 ih prešlo u Kanton Sarajevo, mogu i bez konkursa

- Mi smo tražili sastanke, ekonomsko-socijalni dijalog s Vijećem ministara, ali niko nikad nije odgovorio. Dok je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Denis Zvizdić, nije nas nijednom primio. Sadašnji predsjedavajući Zoran Tegeltija nas je primio i navodno je formiran tim. Ali nigdje nikoga opet nema. Šutnja traje godinama. A ne možemo se žaliti, nešto pokretati protiv Vijeća ministara BiH jer ono nema kolektivnu odgovornost – rekao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH.

Na pitanje šta je pravi razlog što nema kolektivnog ugovora, Krvavac je iznio stav da Vijeće ministara BiH ne želi obaveze.

- Kad nešto zaključite, onda imate i prava i obaveze. Kolektivnim ugovorom bismo riješili statusna pitanja zaposlenih, plaće, preglede, prekovremeni rad, zdravstveno osiguranje. Njima je to samo obaveza. Ponašaju se kao da daju iz svog džepa, a ne da je to naš novac, novac građana – dodao je Krvavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.