open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Šta kažu građani Sarajeva: Koliko se poštuju epidemiološke mjere
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva jučer je Vladi Federacije BiH predložio ublažavanje epidemioloških mjera.
23.02.2022. u 19:38
get url
text

Prema novim preporukama, maske će od sada biti obavezne samo u javnom gradskom prijevozu, zdravstvenim i socijalnim ustanovama te kazneno-popravnim domovima.

- U svim ostalim ustanovama i na otvorenom prostoru nošenje maski preporučuje se ukoliko distanca nije veća od dva metra. Iako je ovo na nivou preporuke, a ne naredbe, kao što smo do sada imali, mi i dalje apeliramo na građane, posebno na starije, da se pridržavaju ove mjere jer spadaju u ranjivu kategoriju, a posebno oni koji nisu vakcinisani – kazao je dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

No, treba reći da većina građana ni do sada nije poštovala mjere koje su bile na snazi, pa su samo rijetki u vozilima javnog gradskog saobraćaja i tržnim centrima nosili maske.

Novo ublažavanje mjera samo će još više produbiti to, mišljenje je malog broja savjesnih građana Kantona Sarajevo, uglavnom starijih, koji se pridržavaju epidemioloških mjera.

Evo šta su nam odgovorili građani Sarajeva na pitanje - pridržavaju li se mjera i znaju li koje su do sada bile na snazi?

- Kada sam u zatvorenom prostoru, nosim masku. Čude me oni koji ne poštuju mjere i koji ne žele da se vakcinišu. Ne mogu shvatiti te ljude - kazao nam je jedan sugrađanin.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.