open-navfaktor-logo
search
Kad pozove "glavni baja"
Šta Nermin Nikšić kaže o opoziciji u RS-u, a mislio je s njima u koaliciju
Još jednom se pokazalo kako nema razlike u odnosu prema institucijama države i Bosni i Hercegovini između vladajućih i tzv. opozicije u RS-u.
27.07.2021. u 09:28
get url
text

Ovim je riječima predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prokomentarisao sinoćnji stav političkih predstavnika u RS-u, kako onih u vlasti, tako i onih u opoziciji, da blokiraju rad institucija Bosne i Hercegovine nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida.

- Nažalost, ponovno se pokazalo kad pozove "glavni baja" u RS-u svi tzv. opozicioni lideri odlučno pokazuju da su tu da prime nalog šta će i kako raditi. Smiješno izgleda obrazloženje kako je sastanak bio jako otvoren i da je rezultirao konkretnim zaključcima. Naravno da će i Dodik pristati na takvo obrazloženje pošto je očito da je još jednom demonstrirao silu i pokazao ko je stvarni gospodar u RS-u - ocijenio je Nikšić i dodao:

- Kada njemu zatreba i kada on pozove ne treba niko ni pomisliti da će biti neko od tzv. opozicionih stranaka ko je u stanju i ko smije reći ne, hvala.

SDP, ističe Nikšić, neće nikada pristati na diktat bilo kojeg od samozvanih nacionalnih lidera.

- Uvijek ćemo biti na strani države Bosne i Hercegovine. Ne postoji mogućnost, koliko god se Dodik i njegovi poslušnici upinjali, da se promijene pravosnažno utvrđene činjenice o genocidu i počinjenim zločinima. Umjesto ponašanja poput uvrijeđene mlade puno bi bolje bilo da se svi suočimo s istinom i počnemo raditi na rješavanju životnih problema naših građana. Koliko se god mi svađali činjenica je da oni koji su činili zločine moraju odgovarati i pravosnažne presude će biti izvršene - naveo je Nikšić.

Smatra da, što se tiče najavljene blokade institucija države, kao i mnogo puta do sada, od toga nema ništa.

- Već smo vidjeli da su neki to koristili kao probni politički balon i svima se obilo o glavu. Institucije će funkcionisati sa ili bez onih koji odbiju izvršavati radnu obavezu, a koji za to trebaju biti sankcionisani. Ako radnici ne dobiju plaću kad ne rade, isto se treba primijeniti i na privilegirane političare. Naravno da nikome od ovih koji kažu da neće raditi ne pada na pamet da kažu kako dok ne rade ne žele primati plaću. Bojkot bi bio samo ako se odreknu i privilegija, a to očito nikome ne pada na pamet - zaključio je Nikšić.

Zanimljivo je da je ne tako davno Nikšić najavljivao veliku političku platformu opozicionih snaga iz Federacije BiH i RS-a za državni nivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.