open-navfaktor-logo
search
Dostavljena Parlamentu BiH
Šta piše u informaciji o radu Interresorne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva
Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dostavljena je informacija o radu Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine koja, nakon duže od godinu rada, nije uspjela obaviti svoj posao, te je predloženo njeno "rasformiranje".
23.08.2022. u 20:01
get url
text

Interresorna radna grupa je poslala informaciju o radu umjesto izvještaja o radu jer ga nisu uspjeli ni usvojiti.

- Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i njena dva zamjenika odlučili su da se dostavi Informacija o radu, imajući u vidu da, nakon dva pokušaja sazivanja 9. sjednice očigledno ne postoje okolnosti za održavanje 9. sjednice, na kojoj bi Interresorna radna grupa usvojila izvještaj o radu – navedeno je u informaciji.

VEZANI TEKST - Različiti izgovori za propalu sjednicu: Važnije otvaranje Mostarskog sajma od integriteta izbora

U informaciji je oredloženo da domovi Parlamentarne skupštine BiH donesu zaključak o prestanku rada Interresorne radne grupe, "imajući u vidu da očigledno ne postoji spremnost da Interresorna radna grupa, u skladu s Odlukom Parlamentame skupštine BiH i Poslovnikom, okonča svoj rad".

Ova radna grupa konstituirana je sredinom maja prošle godine i uspjela je održati osam sjednica. Za održavanje devete sjednice nije bilo kvoruma ni u novembru prošle godine ni u aprilu ove godine, jer su je bojkotovali članovi koji dolaze iz stranaka iz RS-a, a drugi put su im se pridružili i članovi iz HDZ-a.

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe bila je Alma Čolo (SDA), a zamjenici Bariša Čolak (HDZBiH) i Sredoje Nović (SNSD).

U informaciji je navedeno i da su sjednicama prisustvovali predstavnici OHR-a, Misije OSCE-a u BiH, Koalicije "Pod lupom", EUSR-a, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici Delegacije EU u BiH.

- U svom višemjesečnom radu članovi Interresorne radne grupe razmatrali su veliki broj prijedloga/preporuka za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH – piše u informaciji. 

Prijedlozi i preporuke su stigli iz SDA, HDZ-a BiH, DF-a, SDP-a, OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava, Kolacijie "Pod lupom", Transparency Internationala.

Informacija o radu Interresorne radne grupe

Članovi ove grupe održali su i nekoliko sastanaka s međunarodnim zvaničnicima. No do cilja nisu došli. 

Ova informacija naći će se pred zastupnicima Zastupničkog doma na sjednici 30. avgusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.