open-navfaktor-logo
search
Ugašen i YouTube
Šta se dešava: Dodik preselio web stranicu predsjednika RS-a u Srbiju
Domena web stranice predsjednika RS - predsjednikrs.net koja je prije nekoliko dana ugašena, prebačena je na domenu .rs na adresu "predsjednikrs.rs", a zvanične stranice Inspektorata RS-a, Vlade RS-a, kao i Agencije za državnu upravu RS-a i dalje su nedostupne ili im se pristupa otežano.
27.10.2023. u 11:26
get url
text

VEZANI TEKST - Dodiku ugašen YouTube kanal, Musk mu oduzeo i plavu kvačicu na X-u

U ovom trenutku, svjetski DNS serveri ne nalaze stare .net domene najvažnijih institucija RS-a i nije jasno da li su oni blokirani ili su pokrenuli prebacivanje na .rs, a da o tome nisu obavijestili javnost koja im svakodnevno pristupa putem pretraživača.

Prema informacijama sa "whatsmydns.net" na kojem se može obaviti pretraga servera i domena za sve web stranice u svijetu, svi oni su pogašeni i više ga nijedan ne zna pronaći.

Ovo bi moglo značiti da su pojedinim institucijama u RS-u otkazane usluge međunarodnih provajdera, da su blokirani, ali i to da se prelazi na domene Srbije da bi se pokušale izbjeći potencijalne blokade.

- Ovo čemu se sada još i može pristupiti preko mobilnih podataka, vjerovatno će za koji dan postati nedostupno, jer je potrebno malo vremena da se sve osvježi i premjesti - objasnio je jedan programer za Capital

Web stranica na novoj .rs domeni registrovana je u subotu, 21. oktobra 2023. godine preko kompanije Adriahost u Beogradu, a hostira se u Blicu.

Web stranica "predsjednikrs.net" ugašena je samo nekoliko dana nakon što su pojedine svjetske kompanije počele da otkazuju usluge i gase kanale stranicama predsjednika RS-a Milorada Dodika, ali još uvijek nije poznato da li je to povezano.

Prije svega, Dodiku je ugašen kanal na društvenoj mreži YouTube, a onda mu je ukinuta i oznaka autentičnosti (plava kvačica) na bivšem Twitteru, danas mreži X.

Usluge za web stranicu "dodik.net" prošle sedmice uskratila je i kompanija CloudFlare koja se bavi strateškim geografskim pozicioniranjem sadržaja web stranica, odnosno lokalnim čuvanjem keš memorije na najbližoj serverskoj stanici u odnosu na korisnika.

Web stranica "dodik.net" je nakon kraćeg vremena ponovo aktiviran, vjerovatno zahvaljujući prebacivanju na usluge drugog provajdera.

Web stranice Vlade RS-a i Inspektorata i dalje su nedostupni ukoliko im pristupate preko računara ili telefona koji koristi Wi-Fi konekciju. Jedino im se može pristupiti ukoliko koristite internet preko mobilne telefonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.