open-navfaktor-logo
search
Bili i kod Baltića
Šta se dešava u Domu zdravlja KS: Zbog čega su se sukobili Ademir Spahić i njegov radni kolega
Teška povreda radne discipline desila se pretprošle sedmice u menadžmentu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, čije se sjedište nalazi u ulici Vrazova broj 11, u kojoj je, kako Faktor saznaje, učestvovao i Ademir Spahić, glavni tehničar i u isto vrijeme predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.
08.08.2022. u 07:53
get url
text

Kako navodi naš sagovornik, uposlenik JU Dom zdravlja KS, (ime i prezime poznato Redakciji), "nakon višednevnog pritiska kojeg je Spahić vršio na uposlenika ustanove A. K., referenta za zaštitu od požara i telefoniju, da potpiše specifikaciju projekta implementiranja Call centra, čija je vrijednost 427.000 KM (objavljena na web stranici ustanove u direktoriju Plan javnih nabavki), kojeg po svemu sudeći, treba realizirati firma FIXIT koja već održava web stranicu JU Dom zdravlja KS, Spahić je navodno istjerao A. K. iz kancelarije i pri tome mu slomio naočale".

Baltić ih mirio, nije pitao za uzrok

- A. K. je kazao da ne želi staviti potpis na kupovinu preskupog softvera te Call centra koji nikada nije zaživio kako treba, čak i za vrijeme pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu. Objasnio je da se takva usluga može iznajmiti po principu godišnjeg ugovora sa bilo kojom kompanijom za telekomunikacije uz znatno povoljniju cijenu i period testiranja. Takvo iznajmljivanje softvera i usluga za Call centar ne bi mjesečno prelazio 500 KM. Za desetogodišnje korištenje, koji je iznimno dug period, Javna ustanova platila bi između 50 i 60 hiljada KM – rekao nam je uposlenik.

No, zbog nepotpisivanja, kako dalje navodi, "krajnje neracionalne kupovine softvera od nekoliko stotina hiljada KM, A. K. bio je izložen stalnom pritisku, te je zbog mobinga i fizičkog nasrtaja na radnom mjestu napisao prijavu sa opisom događaja".

Međutim, kako kaže, "tada počinje druga vrsta pritiska od strane doc. dr. Abela Baltića, direktora JU Dom zdravlja KS, i Spahića koji A. K. savjetuju da se sve zaboravi i da se potpiše izjava o pomirenju, iako je Baltić bio dužan pokrenuti disciplinski postupak protiv Spahića".

Ali, sasvim suprotno, Baltić je, navodi naš sagovornik, "A. K. i Spahića pozvao u kancelariju, a susret je rezultirao tim da je A. K., po svemu sudeći, potpisao, ali je i dalje ostao pri prijavi i nije želio povući dokument".

Nakon što je saznao da između A. K. i Spahića postoji problem, "Baltić ih je pozvao u kancelariju, ali mu je, dodaje, A. K., kojeg direktor u razgovoru sa novinarom Faktora naziva Ahmed, rekao da su se pomirili i da nema potrebe dalje dizati tenzije".

- Pozvao sam ih u kancelariju da vidim o kakvom se sukobu radi. Međutim, oni su mi odgovorili kako je to iza njih i kako su jedan drugom pružili ruke - navodi Baltić.

Na pitanje da li je insistirao da sazna razlog sukoba dvojice svojih radnika, Baltić je odgovorio - da nije.

- Kada vam dođu i kažu kako su jedan drugom pružili ruke i izgladili odnose, šta imate dalje pitati – kazao je kratko Baltić.

Prvog čovjeka JU Dom zdravlja KS pitali smo i da li je upoznat sa specifikacijom projekta implementiranja Call centra, čija je vrijednost 427.000 KM, Baltić je također odgovorio - da nije.

- Znam da je u planu i da pokušavamo napraviti Call centar koji bi riješio, ne samo probleme sa koronavirusom, nego i neke druge, ali sa specifikacijom nisam upoznat. Dok sam bio na godišnjem odmoru, radna grupa je radila, ali još nisam dobio izvještaj sa tih sastanaka. Čekam da mi dostave izvještaj kako bismo znali u kom pravcu trebamo ići - naveo je Baltić.

Spahić pak kaže "kako je sve izmišljeno, kako se na pomenutom sastanku govorilo malo glasnije, ali da nije bilo nikakvih fizičkih obračuna". 

- Gospodinu Ahmedu Karoviću su ispale naočale, ja ih nisam slomio. Izašao je iz moje kancelarije, a kad se vratio, kako je vrata otvorio, naočale su ispale. Za to postoje i svjedoci. Međutim, ovdje je očigledno da se radi o političkim pritiscima jednog ili možda dva politička subjekta da se napravi neki "van men šou". Ono što je bitno jeste da smo nakon toga Karović i ja sa Baltićem sjeli i razgovarali na tu temu - navodi Spahić.

Prema njegovim riječima "nije tačno da se radilo o tehničkoj specifikaciji, nego da su to bile eventualne karakteristike koje bi trebale biti prisutne u implementaciji Call centra, niti se tražilo da se nešta potpiše, jer to, dodaje Spahić, nije način kako se nešto radi".

- Ja sam te tehničke karakteristike dao kolegama da pogledaju, jer se ne razumijem u taj dio posla. Ali to nije ni dio posla gospodina Karovića, jer je on referent za požar, on uopće nije školovan za to. Vjerovatno su mu po stranačkoj liniji napravili uvjete za to. On je gospodar života i smrti kada je riječ o relaciji BH Telecom - JU Dom zdravlja KS, sve što se preko Telecoma mora završiti, ide preko njega. Nedavno smo imali problema oko nekih paketa, morali smo ga moliti da organiziramo sastanak sa tim ljudima kako bismo vidjeli šta i kako. Molio sam ga pošalje email prema njima kako bismo vidjeli koliko sad imamo poziva građana kada je epidemiološka situacija povoljnija. Zvao sam ga mjesec svakodnevno - objašnjava Spahić.

Spahić dalje tvrdi "kako mu, uz dužno poštovanje prema kuriru, portiru i čistačici, kućni odgoj i funkcija koju obavlja ne dozvoljavaju da prilikom razgovora koristi svoj položaj kako bi demonstrirao silu". 

- Što se tiče Zlatka Viteškića, bivšeg sekretara Upravnog odbora, nikada na njega nisam vršio nikakav pritisak, možete ga to i sami pitati. Upravni odbor je kolektivni organ, a to znači da ni predsjednik, niti bilo koji član, ne mogu samoinicijativno tražiti da se donese neka odluka koja nije donesena konsenzusom. Za sve postoje zapisnici, stenogrami. Pozivam SIPU, Federalnu upravu policije, bilo koga od relevantnih instanci koje se bave provođenjem zakonskih mjera, da dođu i preslušaju svaki stenogram i pogledaju zastupnik. I to je laž i spinovanje znamo koje političke partije - rekao je Spahić.         

Radnici se pitaju - ko je sljedeći?

A da ovo Ademiru Spahiću nije jedini konfliktni slučaj u kojem je on, kako navodi naš izvor, glavna zvijezda, govore i sljedeći primjeri.

Naime, omiljeni lik Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prije izvjesnog vremena, prijetio je, kako kaže naš sagovornik, i kuriru ove javne ustanove pozivajući se pri tome na svoju funkciju glavnog tehničara i predsjednika Upravnog odbora, za šta također, kako Faktor saznaje, postoji prijava, ali pravni postupak ponovo je stavljen ad acta.

Nakon toga verbalne prijetnje i fizički nasrtaj doživio je, ističe, i tada sekretar Upravnog odbora i voditelj Službe za ljudske resurse Z. V. koji također nije želio potpisati neki dokument kojeg je Spahić, dodaje naš sagovornik, želio po svaku cijenu "progurati" na sastanku UO JU Dom zdravlja KS.

I ovaj događaj je, kako kaže, zataškan, a Baltić se nije oglasio niti se ponovo "udostojio miješati u svoj posao".

Razlog je, kaže, jasan - direktiva da se štiti stranački kolega iz SDP-a.

Nakon ovih incidenata, uposleni u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS s razlogom se pitaju - ko je sljedeći na meti Spahića?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.