open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo ignoriše
Šta se dešava u sarajevskoj školi: Direktora uposlenici ne žele, ali stranka želi; mobing, samovolja, inspekcije...
Redakciji portala Faktor obratili su se uposlenici Elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu. Naime, kako tvrde, veliki broj uposlenika ima problema sa Upravom ove škole za koju navode da je "nefunkcionalna i nažalost agresivna".
30.03.2023. u 13:02
get url
text

Prema dokumentima koje su nam dostavili, zbog različitih vrsta problema obraćali su se Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu pravde i uprave KS, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS i Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja KS.

Oni direktora Fikreta Radončića i Upravu ocjenjuju kao "nefunkcionalne i agresivne".

Između ostalog, žale se na mobing, neočitovanje o zahtjevima, odnosno molbama, da neslaganje sa Upravom dovodi do disciplinskog postupka protiv njih...

- Popriličan broj kolega iz aktiva su u procesu žalbe ili čak disciplinskog postupka od Uprave. Ukoliko agresivno i prijetnjama ne uspiju, onda uposlenike šalju na disciplinske postupke ili nezakonito donesu rješenje o opomeni pred otkaz - naveli su u pismu upućenom redakciji Faktora.

Navode i kako je "određeni broj kolega morao angažovati advokate da bi mogli preduzeti pravne korake" i tako se zaštiti.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa direktorom Radončićem te uputili i mail, a prije nekoliko dana smo dobili dva odgovora od pomoćnika direktora škole.

U tom odgovoru stoji da je u više navrata izvršen inspekcijski pregled, te da je Uprava mišljenja da su ove prijave rezultat insistiranja menadžmenta škole u izvršavanju radnih obaveza.

 

U drugom odgovoru su naveli da je inspekcija utvrdila da nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole.

- Po usmjerenim predstavkama (anonimnim) u više navrata u pregledu u školi bili su nadležni Kantonalni inspektori, i to inspektori rada i prosvjetni inspektori, te svojim pregledom utvrdili da u školi nije bilo propusta u postupanju prema radnicima škole. Nadležni inspektori dakle prema školi nisu donijeli nikakve upravne mjere - navodi se u odgovoru.

No uposlenici škole tvrde da je zbog mobinga i i raznih pritisaka nekima od njih narušeno zdravlje. 

Neki od njih tvrde kako je direktor škole u toku četiri godine "uspio postaviti kućne prijatelje s kojima se druži u školski odbor te time 'osigurao' i drugi mandat, ukoliko se prijavi, te da će sigurno biti izabran mimo volje kolektiva". Podsjećaju da je imenovanje Fikreta Radončića, profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, bilo sporno i u verijeme kada je Elmedin Konaković bio premijer Kantona Sarajevo. Tada je bio pokušaj da ga se imenuje za diretora Srednje elektrotehničke škole. Pokušaj imenovanja završio je neuspješno. 

Tako su mediji, konkretno Index.ba, 2019. godine objavili: "Da ni sada Elmedin Konaković u funkciji predsjedavajućeg ne odustaje od svojih kadrova sa DIF-a, pokazuju i nova imenovanja.

Naime, Amrudin Duraković je ranije planski imenovan i za člana školskog odbora ispred uposlenika Elektrotehničke škole za energetiku, a Tarik Stambolić, Konakovićev stranački kolega, imenovan je za v.d. predsjednika školskog odbora istoimene škole.

Ono što ova imenovanja čini još interesantnijim je to što Stambolić i Duraković zanemaruju volju uposlenika i imenuju za direktora Elektrotehničke škole za energetiku, već pomenutog Fikreta Radončića. Za Radončića su glasala samo dva uposlenika ove škole. Iako nije u pitanju ista škola, pozicija svakako jeste".

Uposlenici koji su nam se obratili ističu da je prošle godine supruga Radončića, Edisa, postala direktorica osnovne škole u Butmiru "Osma osnovna škola Amer Ćenanović". 

Ministarstvo obrazovanja zatvara oči na sve na šta se uposlenici žale, tvrde oni, zbog ličnih kontakata koje Radončić a i Amrudin Duraković, kao pomoćnik direktora, imaju u stranci NiP. Zato su u više navrata od Ministarstva i ministrice Naide Hota-Muminović tražili da se očituje i provjeri pritužbe brojne pritužbe. 

 

Uposlenici ove škole se žale i na to da se njima, odnosno Sindikatu, ne dostavljaju odgovori nadležnih inspekcija, odnosno da Uprava škole to od njih krije. 

Radnici se žale i na nezakonito postupanje kada je u pitanju razmatranje odluke o provođenju postupka za ocjenu radne sposobnosti pojedinih uposlenika.

Neki od problema u ovoj školi, gdje su se uposlenici žalili na mobing, a direktor navodno nije ništa poduzeo, bili su predmetom razmatranja i u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Ovo su samo neki od dokumenata koje su uposlenici škole dostavili Faktoru tvrdeći da njihov rad svakim danom postoje nepodnošljiv te da nadležni ne mare za to. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.