open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Šta se dešava u Zetri: Neki građani kažu da vakcinu danas mogu dobiti svi, evo šta su rekli nadležni
Vakcinacija građana Kantona Sarajevo odvija se i danas u Zetri, a neki od njih su na društvenim mrežama podijelili informaciju da se danas može vakcinisati ko god želi, ne samo oni koji su pozvani.
24.07.2021. u 10:51
get url
text

Tako je jedna naša sugrađanka, navodeći da se mogu vakcinisati svi, istakla da je njena majka dobila poziv za vakcinaciju, a njen brat je išao kao pratnja majci, te da su mu tako rekli i na kraju su i on i majka vakcinisani.

Ovo je izazvalo čuđenje drugih građana Sarajeva jer ih ima dosta koji još nisu dobili poziv za vakcinaciju, a među njima ima i starijih od 65 godina koji su među prioritetima.

Zdravstveni radnik kojeg je naš fotoreporter danas zatekao ispred Zetre kazao je da nije tačno da vakcinu mogu primiti svi koji dođu i da je zvanično ne može dobiti niko bez poziva.

Uvjerili smo se na licu mjesta i da građanima traže poziv.

No jedna naša sugrađanka, koja je došla ispred Zetre, pitala je isto što i mi jer je i ona čula da vakcinu može dobiti ko god dođe. Njoj su odgovorili da ima ljudi koji odbijaju primiti vakcinu jer je u pitanju AstraZenecina vakcina, pa da je daju kome stignu kako ne bi "propala".

Odgovore smo potražili u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

{$galerijaFotografija}

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i članica Kriznog štaba KS, istakla je da Koordinacioni tim za vakcinaciju nije dao takvo zvanično obavještenje da se može vakcinisati svako ko želi.

Da li se u Zetri mogu vakcinisati svi koji dođu i šta se zapravo tamo dešava, pitali smo i Ademira Spahića, koordinatora vakcinacije u KS.

On je kazao da prvi put to čuje.

- U Zetri se mogu vakcinisati samo oni koji dobiju poziv – rekao je Spahić.

Dodao je da nije isključeno da bude drugačije u nekim narednim danima, ali da takva odluka prvo mora biti donesena na federalnom nivou.

Zetra, Vakcinacija, 24.07.2021.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.