open-navfaktor-logo
search
Novi "rok"
Šta se desilo s ministarskom konferencijom o Covid-potvrdama
Iako je bila najavljena do kraja 2021. godine, bh. ministarska konferencija na kojoj trebaju biti definirane jedinstvene Covid-potvrde nije održana niti je poznato kada će biti.
05.01.2022. u 07:24
get url
text

VEZANI TEKST - Pokušaj usaglašavanja Covid-potvrda u BiH najkasnije za deset dana

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine odgovorili su nam da sastanak nije održan "zbog nemogućnosti učešća svih strana". No ovaj put ga očekuju do kraja januara.

Na ministarskoj konferenciji zdravstvene vlasti trebaju pokušati usaglasiti tehničko rješenje Covid-potvrda i pravni okvir za njihovu verifikaciju. S tim ciljem u međuvremenu je pripremljen sporazum između Ministarstva civilnih poslova BiH i drugih nivoa vlasti.

- Nacrt sporazuma je dostavljen svim nadležnim institucijama, a konferencija će biti održana nakon što pristignu sva mišljenja. Ministarstvo civilnih poslova očekuje da bi to moglo biti do kraja prvog mjeseca 2022. godine – odgovoreno je iz ovog ministarstva.

Pokušaj da se dođe do jedinstvene Covid-potvrde ili Covid-pasoša, koji bi značio nesmetano putovanje po zemljama Evrope i svijeta, traje od maja prošle godine.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su ovo građanima obećavali u nekoliko navrata. Između ostalog je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u maju tokom obraćanja delegatima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao da bi na sjednici Vijeća ministara 31. maja 2021. trebala biti donesena odluka kojom će se omogućiti lakši ulazak u BiH i da će kreirati Covid-pasoše. Do toga nije došlo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.