open-navfaktor-logo
search
Ako se čeka 20 dana
Šta se desilo sa Vranićevim zahtjevom da pacijenti nalaze rade privatno i da se za to osigura novac u ZZOKS?
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) do danas nije zaprimio takav nalog od Ministarstva zdravstva KS – odgovoreno je novinaru Faktora iz ovog zavoda na pitanje – šta je ZZO do sada uradio po pitanju zahtjeva ministra Harisa Vranića o izdvajanju sredstava za pokrivanje troškova pregleda građana u privatnim ordinacijama.
18.02.2022. u 21:19
get url
text

Početkom mjeseca Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dalo je nalog ZZOKS da u svom finansijskom planu za ovu godinu predvidi stavku za pokrivanje troškova pregleda u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, svih dijagnostičkih procedura, te patohistoloških i citoloških nalaza na koje bi se čekalo duže od 20 dana u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

VEZANI TEKST - Vranić novac daje privatnicima, uzima od državnih zdravstvenih ustanova, sindikati poručili: Katastrofa!

Ovakav zahtjev Vranića nadležni u sindikatima u zdravstvu KS osidili su i prokomentirali "kao još jedan udar na javne zdravstvene ustanove te još jedan u nizu pokušaja Ministarstva zdravstva da nešto učini".

Prema njihovim riječima, "umjesto da se novac usmjeri u javno zdravstvene ustanove, ako je potrebno kupi oprema i zaposli novi kadar, kako bi se građanima na vrijeme pružila potrebna zdravstvena usluga, ovakvim nepromišljenim odlukama nadležnog ministarstva se, po ko zna koji put, pune džepovi onih koji rade u privatnim nauštrb državnih zdravstvenih ustanova".

Iz ZZOKS dodaju da, "što se tiče planiranja, ugovaranja i finansiranja zdravstvenih usluga, koje u punom kapacitetu ne mogu pružiti javne zdravstvene ustanove - deficitarne usluge, navedeno je regulisano najnovijom Odlukom o utvrđivanju osnova, kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe sa područja KS i načinu organiziranja i finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu (objavljena u Sl.novinama KS 40/21)".

- Odredbama navedene Odluke, konkretno članom 22, a u vezi sa članom 33. stav 7. propisano je da će Ministarstvo, na prijedlog ZZO, kreirati listu deficitarnih usluga, a prema kojoj će Zavod raspisivati javni poziv – navode iz ZZOKS.

Prema navedenoj Odluci, deficitarnom uslugom smatra se ona usluga na koju se čeka duže od 90 dana. No, iz ZZOKS, dalje kažu, kako su "od strane Ministarstva zdravstva KS obaviješteni da se primjena ove odluke odgađa do 1. jula".

- Zavod je 8. februara zaprimio akt Ministarstva kojim se dostavlja lista deficitarnih usluga za KS, sa brojem usluga i cijenama po kojima bi se trebao provesti javni poziv i zaključiti ugovori sa zainteresovanim ponuđačima. Kako je trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju Zavoda, koju je donijela Skupština Kantona Sarajevo 28. decembra prošle godine, do usvajanja Finansijskog plana Zavoda, kada će biti poznato koliki iznos sredstava je raspoređen na poziciji ugovaranja deficitarnih usluga, Zavod neće biti u mogućnosti raspisati predmetni javni poziv - objasnili su u ZZOKS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.