open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Šta se događa kada član porodice, preko kojeg je zdravstveno osigurana cijela porodica, ode u penziju?
U Federaciji Bosne i Hercegovine postoje porodice koje su zdravstveno osigurane preko samo jednog člana porodice koji je zaposlen. Redakciji Faktora se javio sugrađanin koji će za nekoliko mjeseci u penziju i sa pravom je zabrinut i pita se da li će i kada ode u penziju njegova porodica preko njega imati pravo na liječenje.
18.06.2023. u 21:31
get url
text

- Situacija je takva da imam dvoje djece i suprugu i svi su zdravstveno osigurani preko mene. Za nekoliko mjeseci treba da se penzionišem i već sada me hvata strah kako će zdravstveno liječenje mojih ukućana biti riješeno. Ne znam da li će preko mene i kada odem u penziju moći da se liječe.

Ovakvih porodica kao što sam ja nije mali broj. A kod nas, iako nam Ustav svima garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu, tako nije i u praksi. Veoma sam zabrinut - kazao nam je ovaj Sarajlija.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjavaju na koji način su ovakve situacije regulirane.

- Osiguranik kojem će biti promijenjen osnov osiguranja može nastaviti osiguravati svoje članove i dalje. Način je da novi uplatilac doprinosa, u ovom slučaju PIO (Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje), ispunjava obrasce ZO1, ZO2 i ZO1/2 za prijavu članova. Nalaze se na stranici ZZOKS (Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo) (publikacije / obrasci), te dostavlja u najbližu poslovnicu ZZOKS - odgovoreno nam je iz Zavoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.