open-navfaktor-logo
search
Ajnadžić protiv
Šta se događa u OV Centar: Ko predlaže povećanje, a ko je za ukidanje paušala
Prvo se trebamo usaglasiti sa odlukom Kantona Sarajevo da oni koji profesionalno obavljaju funkciju predsjedavajućeg i dopredsjedavajući Općinskog vijeća da im se ukine paušal od 500 maraka koji primaju kao i svi vjećnici, a imaju enormno visoke plaće, kaže Jusić
09.07.2019. u 21:50
get url
text

Grupa vijećnika u Općinskom vijeću Općine Centar navodno je predložila povećanje paušala općinskim vijećnicima. Prilikom utvrđivanja dnevnog reda na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar rasprava o  ovoj inicijativi nije održana i to je ostavljeno za neku od narednih sjednica, jer nije provedena potrebna procedura.

Abid Jusić, predsjednika Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja OV Centar, kojeg su neki vijećnici iz opozicije optužili da se da želi povećati paušale vijećnicima izjavio je za Faktor, da to nije istina.

- Cilj je da se urede neke stvari u Općinskom vijeću koje su neuređene, pa se digla halabuka ni od čega. Prvo se trebamo usaglasiti sa odlukom Kantona Sarajevo da oni koji profesionalno obavljaju funkciju predsjedavajućeg i dopredsjedavajući Općinskog vijeća da im se ukine paušal od 500 maraka koji primaju kao i svi vjećnici, a imaju enormno visoke plaće. Zakonski oni sada uzimaju taj paušal ali je to nemoralno. Paušal vijećnicima obračunava se 75 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH. Sada bi se samo promjenio način obračuna da se paušal obračunava po osnovici plaće državnih službenika. Ja ću predložiti kada se bude raspravljalo o ovom pitanju da svi vijećnici budu volonteri, što znači da neće dobivati paušale. Ta sredstva od paušala predložit ću da se odvajaju u fond za stipendiranje studenata. O tome ćemo raspravljati na nekoj od narednih sednica, jer na ovu današnju nije moglo biti uvršteno, jer nije provedena potrebna procedura, jer to treba pripremiti Statutarna komisija u saradnji sa drugim komisijama u Općinskom vijeću - kazao je Jusić.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je Komisiji za izbor i imenovanja i mandatsko imunitetska pitanja uputio dopis u kojem članove ove komisije obavještava da nije saglasan sa predloženim povećanjem naknada vijećnicima jer za to nisu obezbijeđena sredstva. 

S obzirom da su se u posljednje vrijeme u nekoliko medija pojavile informacije o navodnim povećanjima naknada vijećnicima Općinskog vijeća Centar Ajnadžić naglašava kako se o tom pitanju razgovaralo na nivou kolegija Općinskog vijeća, te političkih partija koje participiraju u radu Vijeća.

- Zakonska obaveza je pribaviti mišljenje načelnika, ali ono nikada nije zatraženo od izvršne vlasti - saopćeno je iz Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.