open-navfaktor-logo
search
Stari politički lisac
Šta se događa u SNSD-u: Radmanović "naviga" Lukača i ekipu protiv Dodika?
Prije desetak dana u Banjoj Luci ministar MUP-a Republike Srpske Dragan Lukač sastao se i razgovarao sa zamjenicom američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti.
02.11.2021. u 08:01
get url
text

VEZANI TEKST - Lukač obećao saradnju Amerikancima, Dodik žestoko napao Ambasadu SAD-a

Saopćeno je tada iz Vlade RS-a da je prioritet u radu MUP-a borba protiv svih vidova kriminala, s posebnim naglaskom na terorizam i organizovani kriminal. Od tog sastanka, gotovo svakodnevno, što do sada nije bila praksa, Lukač se pojavljuje u medijima, komentirajući čak i političke teme i izlazeći iz okvira policijskog posla. 

Takvo što, upalo je u oči svima, a posebno onima koji revnosno prate politička zbivanja u Bosni i Hercegovini. 

Preporuku da razgovara sa Lukačem, Mennuti je dobila od potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića. Od samog osnivanja SNSD-a unutar ove stranke postoje tri struje. Oni koji su uz predsjednika Milorada Dodika, te drugi koji stoje uz Radmanovića i Nikolu Špirića. 

Radmanović predvodi unutarstranački tabor u kojem su pored Lukača i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednica RS-a Željka Cvijanović. 

On je, prema informacijama iz SNSD-a, "odradio" jednog od nekada najbližih Dodikovih ljudi Igora Radojičića, kojeg su istisnuli iz stranačkih struktura. 

Stoga, upućeniji u zbivanja unutar SNSD-a smatraju da ne bi bilo iznenađenje da Radmanović u jednom trenutku pokuša "odraditi" i samog Dodika, i to preko Lukača. Prema drugoj verziji, Radmanović bi iz Parlamentarne skupštine BiH uletio u Predsjedništvo BiH, ukoliko se Dodik odluči da napusti ovu poziciju prije isteka mandata ili eventualno bude smijenjen. 

Uvijek treba imati na umu 1997. godinu kada je isti Lukač, kao komandant Specijalne policije zauzeo zgradu MUP-a RS-a, a po nalogu osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić i budućeg premijera RS-a Milorada Dodika. Lukač je do tada vjerno služio SDS-u, odnosno paljanskoj struji, ali je ipak otkazao poslušnost i stao uz one koji su na vlast došli uz pomoć tenkova NATO-a. 

VEZANI TEKST - Vlada RS-a raspravljala o spornim Dodikovim zahtjevima, Lukač mu se usprotivio

Na posebnoj sjednici Vlade RS-a, održanoj prije dvije sedmice, u čijem radu su učestvovali Dodik i Cvijanović razmatrali su se materijali za posebnu sjednicu NSRS-a, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglasnosti na Oružane snage BiH, OSA-u, UIOBiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OSA-i UIOBiH, Agenciji za lijekove...

Lukač je kazao da to nije dobro jer će "ceh da plate građani".

- Građani će ostati bez dokumenata, neće moći putovati, neće važiti registracije. Znate li koje probleme ćemo time izazvati - upozoravao je Lukač.

Rekao je i da će sve te odluke pasti na Ustavnom sudu BiH i da mogu biti nesagledive posljedice po građane i RS. Kako se navodi, Dodik nije bio zadovoljan Lukačevom diskusijom, pa mu je rekao da ne priča i ne opstruiše te procese.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.