open-navfaktor-logo
search
Sami zaključite
Šta smo pitali, a šta su nam iz sarajevskih Toplana odgovorili
Portal Faktor, tragom informacija koje je dobio od svojih izvora, pokušao je doći do odgovora na nekoliko pitanja upućenih aktuelnom menadžmentu KJKP Toplane
25.10.2019. u 21:09
get url
text

Prije sedam dana Enver Zornić razriješen je odlukom Nadzornog odbora dužnosti direktora KJKP Toplane Sarajevo. Za vršioca dužnosti direktora na period od tri mjeseca imenovan je Berin Alagić.

Portal Faktor, tragom informacija koje je dobio od svojih izvora, pokušao je doći do odgovora na nekoliko pitanja upućenih aktuelnom menadžmentu KJKP Toplane.

-Želimo naglasiti da KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. ostaju otvorene za saradnju sa portalom Faktor.ba, da iskazujemo spremnost na transparentno i otvoreno komuniciranje uz molbu da naši odgovori budu preneseni vjerodostojno, onako kako su i navedeni - stoji na kraju dopisa koji smo dobili iz KJKP Toplane.

Stoga, zbog buduće otvorene saradnje, i pitanja i odgovore prenosimo u cijelosti bez bilo kakvih korekcija:

Smijenjeni direktor KJKP Toplane Enver Zornić, prije imenovanja na tu funkciju nije bio uposlenik ovog kantonalnog preduzeća, te se postavlja upitnim rješenje kojim je on raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi. Da li je raspisan konkurs za to radno mjesto, kada i na temelju čega je gospodin Zornić postao uposlenik preduzeća čiji zaposlenik nije ni bio? 

-Bivši direktor KJKP Toplane Sarajevo d.o.o. je nakon razrješenja od strane Nadzornog odbora ostao neraspoređen, dok se ne utvrdi pravna valjanost odluka i ugovora, te nama nikakav utjecaj na Preduzeće, nakon čega će se postupiti po Zakonu, kao što je to bio slučaj i sa njegovim prethodnikom Admirom Džuburom, a ako bude u skladu sa Zakonom.

Koliko je u proteklih 10 mjeseci primljeno novih ljudi u KJKP Toplane? 

- U proteklih 10 mjeseci u Preduzeće je primljeno 8 radnika u skladu sa  važećim zakonskim  propisima.

Kako komentirate informaciju da je njih osam zaposleno bez konkursa? 

- Svi novi radnici su zasnovali radni odnos u skladu sa Uredbom o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač KS, Grad Sarajevo ili općine, te privrednim društvima u kojima KS, Grad Sarajevo ili općine učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala. 

Možete li nam dostaviti izvještaj  o tome koliko je smijenjeni direktor Zornić dnevno trošio na reprezentaciju, s obzirom na to da raspolažemo informacijom da se radi o 100 KM (dnevno)? 

- Trošak reprezentacije Uprave je pravljen u skladu sa Planom poslovanja za tekuću godinu koji je usvojen krajem 2018. godine, kao i ovlaštenjima koje ima Uprava.

Na osnovu kojeg konkursa je u KJKP Toplane uposlen Adnan Sobo? 

- Bez odgovora

 

Adnan Sobo iz Glavnog odbora SDP-a navodno je zaposlen u Toplanama, ali očito na to pitanje Uprava nije voljna nikako odgovarati

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.