open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Šta su Dušanka Majkić i Marina Pendeš pitale ministra Selmu Cikotića
Delegatkinja Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić (SNSD) na današnjoj sjednici postavila je pitanje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću (SDA) zbog čega resorno ministarstvo od 2016. godine ne podnosi PSBiH informaciju o stanju sigurnosti u zemlji.
12.01.2021. u 12:58
get url
text

Dodala je da obzirom na to ne čudi što je migrantska kriza u fazi u kojoj jeste, te da bi PSBiH trebala znati kada može očekivati informaciju za 2019. godinu jer će uskoro trebati sačiniti i informaciju za 2020. godinu.

Cikotić je naveo da je sačinjena informacija o stanju sigurnosti za 2018. i 2019. godinu koja je dostavljena Vijeću ministara BiH 18. decembra 2020. godine.

- Međutim, Generalni sekretarijat Vijeća ministara je zatražio dopunu materijala mišljenjem Ureda za zakonodavstvo, što dosad nije bila praksa, i čim bude dopunjen informacija će biti dostavljena Vijeću ministara na usvajanje a potom i PSBiH - rekao je Cikotić.

Delegatkinja Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš upitala je ministra Cikotića da li je uputio Vijeću ministara davno usvojene izmjene Akcionog plana u cilju sprečavanja i smanjenja priliva ilegalnih migranata na istočnoj granici BiH.

Također, pitala je da li je potpisao dokument o vraćanju ilegalnih migranata s Pakistanom, da li je ostvario kontakte s kolegama iz Crne Gore i Srbije oko zajedničkog djelovanja, te da li je predvidio sredstva za kadrovsko i tehničko jačanje Granične policije.

Cikotić je odgovorio da je Vijeće ministara 16. decembra 2020. godine usvojilo Informaciju s Planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, a radi se o dokumentu koji je bitno ažuriran i dopunjen te sadrži sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti.

Dodao je da je, na osnovu odluke Predsjedništva BiH od 15. oktobra 2020. godine, u Islamabadu 4. novembra 2020. godine potpisan Sporazum o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Pakistana, kao i Protokol između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana.

Cikotić je naveo da Granična policija BiH ima dobru saradnju s institucijama Crne Gore i Srbije o oblasti kontrole granica, kao i da smatra da u narednom periodu potrebno povećati budžetski okvir radi jačanja kadrovskih i materijalnih kapaciteta u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.