open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Šta su predložili stručnjaci: Staje li se konačno ukraj bahatim vozačima na bh. cestama?
Nakon što je pijani vozač u centru Sarajeva autom ubio mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić, ponovo je aktuelizirano pitanje izmjene zakonskih propisa iz sigurnosti saobraćaja. Na ulicama ponovno nestaju mladi životi, a zakon i dalje ne tretira pojam bahate vožnje. 
21.07.2023. u 09:01
get url
text

VEZANI TEKST- Memorijalna šetnja za Azru i Almu: Nikada nećete biti zaboravljene

Zastupnički dom PSBiH nedavno je usvojio zaključke Komisije za saobraćaj i komunikacije, a na kojima su radili i stručnjaci iz kantonalnih MUP-ova koji poznaju sve manjkavosti postojećih zakonskih rješenja iz ove oblasti.

Zastupnički dom traži od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da u što kraćem roku Vijeću ministara BiH dostavi na usvajanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru dopune Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH, kojim će se propisati da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja motornog vozila. Traži se i definisanje i adekvatno sankcionisanje naročito bahate vožnje.

Od Vlade Federacije BiH zatraženo je da u proceduru uputi izmjene Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа, a kojim će propisati lišavanje slobode lica koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja, bez obzira na to što mogu dokazati da nisu u mogućnosti platiti novčanu kaznu.

Također, od Federalne vlade traži se da uputi izmjene Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna naplata novčanih kazni izrečenih zbog saobraćajnih prekršaja, na način da Porezna uprava FBiH provodi prinudnu naplatu za bilo koji iznos iz Evidencije o izrečenim prekršajima i prekršajnim sankcijama, na isti način na koji je ovlaštena za naplatu poreznih obaveza.

Vladi RS-a predlaže se da u što kraćem roku u proceduru uputi izmjene izmjene Zakona o prekršajima Republike Srpske kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја tako da se licima koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja novčane kazne koje nisu naplaćene prinudnim putem zamijene kaznom zatvora u znatno kraćem roku od tri godine, kako je trenutno utvrđeno.

VEZANI TEKST - Prof. Lindov: Saobraćajnice smo "napali" kafanama i trafikama, ono što nude nadležni ne valja

Usvojeni zaključak potrebno je dostaviti na znanje Narodnoj skupštini RS-a.

- Za početak ovih aktivnosti prvobitno smo postavili rok od 30 dana, međutim zaključili smo da su to preambiciozni rokovi i da se u okviru njih ništa ne može završiti. Dogovoren je rok od tri mjeseca, da se urade prve aktivnosti.

U izradi zaključaka učestvovali su predstavnici svih nivoa vlasti i svi zaključci su relevantni s aspekta da su ih predložile osobe iz struke, koje su uočile manjkavosti zakona o sigurnosti saobraćaja i nepreciznosti pojedinih odredaba - kazao je za Faktor član Komisije za saobraćaj i komunikacije Jasmin Emrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.