open-navfaktor-logo
search
Nagrađivanje
Šta su to jubilarne nagrade, koliko iznose, ima li ih i u privatnom sektoru?
Jubilarna nagrada koja se dodjeljuje radnicima za neprekidan rad u službi pet, deset, 20 godina, itekako je prisutna u javnim preduzećima, ustanovama...
28.11.2023. u 13:07
get url
text

Postoje i u realnom sektoru, ukoliko su regulisane kolektivnim ugovorom. 

Nagrađivanje prema prosječnoj plaći u FBiH 

- Koliko mi je poznato, u svim javnim preduzećima se isplaćuju jubilarne nagrade. Dakle, ostale su i to nije slučaj samo kod nas već i u zemljama u regionu, Hrvatskoj, Srbiji... Imaju smisla jer su satisfakcija radnicima. I na zapadu postoji takva vrsta nagrada, možda se ne zove jubilarna, ali uposlenici se nagrađuju novčano. Kod nas se zove jubilarna kroz koju uposlenici ukazuju lojalnost kompaniji, a poslodavac im zauzvrat isplaćuje premiju - govori Mevludin Bektić, predstavnik 19 granskih sindikata u Federaciji BiH.

Objasnio je u čemu se ogleda jubilarna nagrada.

- Ona se može dodijeliti i za pet godina rada u kontinuitetu, zatim, deset, 20 godina... Kod nagrađivanja, primjera radi pet godina, može se uzeti recimo 50 posto od prosječne plaće u Federaciji BiH ili 50 posto od prosječne plaće u kompaniji.

Za pet godina rada neko može biti nagrađen sa 500 KM, a neko za deset godina iznosom prosječne plaće u FBiH, zavisi kako ko nagrađuje. Zavisi šta je osnova, da li je prosječna plaća društva ili prosječna plaća u FBiH. Koliko znam, kolege u javnom sektoru, gdje god je pokriveno sindikatom, kolektivnim ugovorom, imaju institut jubilarnih nagrada - kazao je Bektić.

Razgovarali smo i sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata u BiH.

- Jubilarna nagrada predstavlja pravo radnika na naknadu za ostvareni neprekidan broj godina radnog staža kod jednog poslodavca. Nažalost, za mnoge radnike, naročito u realnom sektoru, jubilarna nagrada predstavlja misaonu imenicu dok je u državnoj administraciji jubilarna nagrada sasvim normalna pojava koja se podrazumijeva. Kolektivnim ugovorom se najčešće propisuje da se ona isplaćuje u novcu.

S obzirim na to da se jubilarna nagrada veže isključivo za radnike koji imaju ugovor o radu na neodređeno vrijeme te da je na tržištu rada sve više prisutan rad radnika na određeno vrijeme, nije teško zaključiti da se pravo na jubilarnu nagradu odnosi samo na privilegovane, u ovom slučaju na radnike u državnoj administraciji - kazao je Šatorović.

Ministarstvo jedno, a revizorski izvještaj govori drugo

U Izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2022. godinu Ureda za reviziju Institucija u FBiH se, između ostalog, navodi kako kako su dodijeljene i jubilarne nagrade za stabilnost u radu. Na tu stavku je, u kojoj je i jednokratna pomoć uposlenicima, darovi djeci, potrošeno 44.280 KM.

Kada smo u Ministarstvu zatražili pojašnjenje za koliko uposlenika su dodijeljene jubilarne nagrade i koliko su one iznosile, dobili smo "interesantan" odgovor.

- U vezi sa vašim upitom u kojem tražite informacije o dodijeljenim nagradama uposlenicima ovog ministarstva jubilarne nagrade za stabilnost u radu, izvještavamo vas da u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u 2022. godini nije donijeto niti jedno rješenje uposlenicima po osnovu jubilarne nagrade - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.