open-navfaktor-logo
search
Državne institucije
Šta su utvrdili revizori: Nepravilnosti kod javnih nabavki, zapošljavanja, internih premještanja...
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je petu, posljednju grupu izvještaja finansijske revizije za 2019. godinu za 20 institucija Bosne i Hercegovine. 
27.07.2020. u 21:28
get url
text

Objavljeni su izvještaji za sljedeće institucije: Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Agencija za statistiku BiH, Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, Granična policija BiH, Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH, Institut za akreditiranje BiH, Jedinica za implementaciju, Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo pravde BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Predsjedništvo BiH, Regulatorna agencija za komunikacije BiH, Sud BiH, Tužilaštvo BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, Ured za veterinarstvo BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Od 20 pobrojanih institucija pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje dobilo je 15 institucija. Kod Ministarstva vanjskih poslova utvrđeni su nedostaci pri popisu sredstava i obaveza. Također, Ministarstvo je provodilo interne premještaje državnih službenika koji su bili na probnom radu, što je uzrokovalo aktiviranje rezervnih listi i prijem dodatnih pet državnih službenika, iako se za to nisu stekli uvjeti shodno Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH i podzakonskim aktima.

Ministarstvo odbrane imalo je nepravilnosti kod provođenja procedura javnih nabavki. U Regulatornoj agenciji za komunikacije zapošljavanje nije vršeno u skladu sa propisima koji regulišu oblast zapošljavanja u institucijama BiH.

Nepravilnosti su utvrđene i u Ministarstvu pravde, a tiču se primjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakonu o radu u institucijama BiH, a u vezi sa internim premještajima u periodu probnog rada, obavljanjem poslova drugog radnog mjesta i ocjenjivanjem državnih službenika. 

Kada je u pitanju Jedinica za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da nije imenovan Nadzorni odbor te tako nije izvršena ni kontrola finansijskih poslova jedinice i stoga Ministarstvu pravde BiH nije predočen izvještaj o navedenoj kontroli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.