open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Šta u praksi znače po četiri delegata HDZ-a i SNSD-a, vidi se po akcizama, PDV-u, evropskim zakonima...
SNSD je u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo dobio četiri delegata, a očekuje se da će i HDZBiH, zahvaljujući "Osmorci", također ponovo imati četiri delegata u Klubu Hrvata.
17.01.2023. u 12:32
get url
text

I prethodni mandat je bila ista situacija s brojem delegata ovih stranaka u Domu naroda Parlamenta BiH. 

U praksi to znači apsolutnu kontrolu i da će "parlamentarni život" i naredne četiri godine ovisiti o dvije stranke, HDZ-u i SNSD-u, odnosno o dva čovjeka, liderima tih stranaka Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

VEZANI TEKST - Špirić odgovorio zašto nisu došli na sjednicu: Ukidanje akciza nije hitno, sad je problem i postizborno vrijeme

Da i život građana ovisi o njima dovoljno pokazuje činjenica da nisu privremeno ukinute akcize na gorivo niti je uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice jer su ova zakonska rješenja zaustavljena upravo u Domu naroda i rukama delegata HDZ-a i SNSD-a.

Ovo nije jedini slučaj kada su ove stranke pokazale šta znači apsolutna kontrola.

Zbog načina njihovog glasanja Dom naroda je u maju prošle godine odbio dva zakona koja su bila ključna za evropski put Bosne i Hercegovine, i to zakon o sprečavanju sukoba interesa i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama su usvojene krajem augusta, ali ni to nije prošlo bez niza zatezanja.

Parlamentarci HDZ-a i SNSD-a bili su složni i kada je trebalo razvući, a u nekim slučajevima i obarati promjene propisa kojim bi se ukinule privilegije parlamentaraca.

Primjera radi, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda predložio je prošle godine izmjene Zakona o plaćama kojim bi bili smanjeni koeficijenti za obračun plaća svima kojima on iznosi više od četiri. Primjera radi, najveći koeficijent imaju članovi Predsjedništva BiH i on iznosi deset.

Glasanje o Zakonu o plaćama u Domu naroda PSBiH

Ovaj prijedog nije otišao dalje od Doma naroda gdje su hitni postupak usvajanja zakona oborili delegati iz HDZ-a i SNSD-a i sada je zakon na čekanju.

U martu prošle godine članovi Administrativne komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz SNSD-a i HDZ-a bili su protiv inicijative da se ukinu privilegije koje imaju državni zastupnici i delegati, a tiču se ukidanja troškova mobitela, reprezentacije, paušala te osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.