open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Šta ukoliko izgubite elektronsku zdravstvenu karticu: Prvo u općinu dati izjavu, a potom...
Dosadašnja praksa je pokazala da se nakon zahtjeva za izdavanje nove elektronske kartice, ona dostavi u poslovnicu u roku od sedam radnih dana, a košta dvije marke
16.07.2019. u 10:44
get url
text

Prije dvije godine počela je podjela elektronskih zdravstvenih kartica u Kantonu Sarajevo i do sada je građanima isporučeno 322.000 kartica.

Kako su za Faktor kazali iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, zdravstvene kartice su osigurane za sve osiguranike KS.

- Osiguranici mogu preuzeti svoje elektronske kartice u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, po mjestu prebivališta – navode.

Nerijetko se dešava da se lični dokumenti izgube ili budu ukradeni, a među njima često i zdravstvena kartica. Iz Zavoda su nam pojasnili koja je procedura za dobijanje nove.

- Nakon gubitka elektronske zdravstene kartice ili stare zdravstvene knjižice, osiguranik je dužan da ode do organa lokalne uprave, općine i popuni obrazac izjave o gubitku. Nakon toga sa ovjerenom izjavom o gubitku elektronske kartice dolazi do najbliže ispostave gdje referentu zdravstvenog osiguranja predaje izjavu, te se unosi u sistem napomena da je elektronska zdravstvena kartica izgubljena i vrši se reprint nove knjižice – pojašnjavaju iz Zavoda.

Osiguranik zatim dobija potvrdu o elektronskoj zdravstvenoj kartici ovjerenu u ZZOKS koju može koristiti u zdravstvenim ustanovama do dobijanja nove kartice, a najduže mjesec.

- Dosadašnja praksa je pokazala da se nakon zahtjeva za izdavanje nove elektronske kartice, ona dostavi u poslovnicu u roku od sedam radnih dana, a košta dvije marke – zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.