open-navfaktor-logo
search
Da se ne lažemo
Šta vladajuća koalicija može riješiti do ponedjeljka, a nisu mjesecima: Jadna je slika ispred prostorija HDZ-a...
Nakon što su saopćili da se nisu dogovorili o zakonima važnim za evropski put naše države, iz stranaka vladajuće koalicije, koju čine "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP), HDZ i SNSD, poručili su da će nastaviti raditi pa da eventualno u ponedjeljak, utorak mogu reći da su se nešto dogovorili.
28.02.2024. u 21:47
get url
text
Pregovori ispred HDZ-a u Mostaru
Pregovori ispred HDZ-a u Mostaru

VEZANI TEKST - Sastanak u Mostaru bez rezultata: Dogovorili se da će se nastaviti dogovarati, "bitno da je atmosfera pozitivna"

Šta znači još tih pet-šest dana, šta to mogu riješiti do ponedjeljka, a nisu proteklih mjeseci. Iz izjava se može zaključiti da su i sami svjesni da je to vrlo malo ili skoro pa ništa. 

Dragan Čović, lider HDZ-a, nakon sastanka jučer je kazao da će stranačke komisije nastaviti s radom na zakonima, pa dodao i da "zadnjih nekoliko mjeseci nismo napravili dovoljno osnove da se usaglase".

- Za očekivati je da u ovih par dana možemo nešto usaglasiti. Sjednica Vijeća ministara BiH je u ponedjeljak, 4. marta, i sve što bi do tada bilo završeno ima šanse da prođe Vijeće ministara pa onda hitne sjednice Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Čović.

Rekao je i da su različiti razlozi zašto se nisu mogli usaglasiti i da je različita procjena koliko još treba. Naveo je da će u narednim danima nastaviti raditi kako bi, kako se nada, "već u ponedjeljak, utorak, mogli kazati da smo nešto dogovorili". No nadali su se i ranije.

Zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa preostali su kao prioritet koji treba ispuniti prije nego što Evropska komisija pošalje izvještaj o napretku na osnovu kojeg bi Evropsko vijeće na martovskoj sjednici bude odlučivalo hoće li otvoriti pregovore o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Vidljivo je da je vrijeme za usvajanje tih zakona skoro isteklo.

U međuvremenu je HDZ kao prioritet nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda. SNSD insistira na "istjerivanju" stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a to su ostavili za april.

Nermin Nikšić, lider SDP-a, je izjavio nakon sastanka jučer da su ostali na istim pozicijama, i da su one zakovane kad su u pitanju Izborni i zakon o sudovima, dok lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da vjeruje da u idućih sedam do deset dana mogu riješiti neka pitanja.

Potom je "sastanak" lidera nastavljen ispred zgrade HDZ-a u Mostaru gdje je bio održan, kada je "Trojka" pokušavala nešto pregovarati s Dodikom.

Može li se u narednih nekoliko dana išta dogovoriti, bilo o zakonu o sudovima, bilo o zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pitali smo i poziciju i opoziciju.

VEZANI TEKST - Predstavnici "Trojke" pokušali pregovarati s Dodikom i ispred zgrade HDZ-a

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i učesnik razgovora vladajućih stranaka, odgovorio je da je zakon o sprečavanju sukoba interesa blizu.

- Ja sam optimista – dodao je.

Dženan Đonlagić, delegat iz DF-a u Domu naroda Parlamenta BiH, bio je rječitiji pa istakao da je "Trojka" pogrešnom političkom taktikom dovela državu do stanja u kojem od promjene načina izbora samo jednog člana Predsjedništva BiH i sastava dijela Ustavnog suda BiH zavise pristupni pregovori s Evropskom unijom.

- Godinu dana ne znamo šta su zahtjevi "Trojke" prema Dodiku i Čoviću, ali znamo šta oni žele od "Trojke". Jasno je od početka da su Dodik i Čović tvorci dinamike (ne)usvajanja svih zakona. Jadna je slika ispred prostorija HDZ-a na kojoj Trojkaši mole Dodika, dok se na konferenciji za medije isti smije i poručuje Nikšiću "vozi" – dodao je Đonlagić.

Tvrdi da od dogovora i usvajanja zakona nema ništa.

- To znači da sada odluka o pristupnim pregovorima zavisi samo od političke volje Evropskog vijeća. Da li će biti konsenzusa unutar EU-a? Prema ranijim izjava zvaničnika pojedinih zemalja članica Evropske unije, čini se da konsenzusa biti neće. Konačno, šta znači i otvoriti pregovore, ako će institucije biti oslabljene, preuzete od antidržavnih politika – naglasio je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Mart na pragu, zakoni nisu: Vladajuća koalicija se još nema čim pohvaliti, samo Čović gura svoj Izborni zakon

Safet Kešo, zastupnik SDA, prokomentirao je da sastanci petorke postaju sve degutantniji, te da hvale atmosferu od koje niko nema koristi osim njih samih koji tom atmosferom čuvaju fotelje.

- Može se ljuljati država, ali fotelje ne smiju. Kada bi čuvali državu kao tu jaransku atmosferu sve bi bilo dobro. Dalje, troše nam ključnih nekoliko preostalih dana u kojim smo lako mogli usvojiti dva zakona. Treće, njihov čuveni princip "da niko nikome ne smeta", koji je izrazito štetan, pretvorio se u princip da svi oni smetaju svima, i do je dovelo do raspamećenosti i izgubljenosti – rekao je Kešo.

Naglasio je da ulazimo u najopasniji period kada je ranjena "Trojka" spremna postići bar nešto što bi knjižili sebi kao uspjeh.

- Bojim se da takva ranjiva "Trojka" ne poklekne željna tog uspjeha. Ja im ne vjerujem – dodao je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.