open-navfaktor-logo
search
Nema većine
Šta znači Ogreševićevo "vidjet ćemo": Evo kolika je snaga NES-a i Stranke za BiH na nivou FBiH
Stranka za BiH i Narodni evropski savez (NES) jučer su, nakon sastanka SNSD-a i "Osmorke" u Doboju, saopćili da više neće biti dio koalicije i većine na državnom nivou tako da je "Osmorka" na nivou BiH postala "Šestorka".
06.01.2023. u 13:18
get url
text

No u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine to ništa i ne znači jer NES tu ima samo jednog, a Stranka za BiH nijednog zastupnika.

VEZANI TEKST - Ogrešević: NES i SBiH neće biti dio vlasti na nivou BiH, za Federaciju "vidjet ćemo"

Ono što je sada veliko pitanje jeste federalni nivo vlasti.

Na pitanje kako će se ova odluka o izlasku iz većine odraziti na "Osmorku" na nivou Federacije BiH, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, jučer je kazao samo "vidjet ćemo".

Nismo ga uspjeli dobiti kako bi pojasnio šta znači "vidjet ćemo" i od čega ovisi njihovo učešće u vlasti na federalnom nivou, imajući u vidu da ih se u javnom prostoru optužuje da zapravo žele bolje pozicije.

Ali brojke su takve da bez NES-a i Stranke za BiH "Osmorka"nema većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

NES u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ima pet zastupika, a Stranka za BiH ima četiri. Bez ove dvije stranke ostatak "Osmorke" (SDP, NiP, Naša stranka, PDA, BHI-Kasumović Fuad i Za nove generacije) ima 30 ruku.

Sa partnerom HDZ-om i njegovih 15 zastupnika imaju 45 ruku, a to nije većina. Zastupnički dom ima 98 zastupnika. Većina bi bila njih 50.

Uz NES bi "Osmorka" i HDZ imali tih 50, a uz samu Stranku za BiH ne bi, osim ako ne osiguraju podršku nekog od zastupnika "malih" stranaka. U Parlamentu FBiH HDZ 1990 ima tri zastupnika, Hrvatski nacionalni pomak jednog koliko i Hrvatska republikanska stranka.

Nadalje, Dom naroda Parlamenta FBiH ima 80 delegata. Klubovi naroda u Domu naroda imaju po 23 delegata.

U Klubu Bošnjaka NES ima dva delegata, a Stranka za BiH jednog. Bez njih bi preostale stranke "Osmorke" spale na sedam delegata, ali je nedavno NiP-ov Azhar Sejarić podnio ostavku na unutarstranačke funkcije pa je pitanje hoće li "Osmorka" imati njegov glas.

VEZANI TEKST - Teče rok, a još nema konstituirajuće sjednice: Kome i kada se predlažu kandidati za čelnike FBiH, ide li se na "izigravanje"

Ono što je ovdje bitno jeste da 11 delegata jednog kluba može predložiti kandidata za predsjednika ili potpredsjednike FBiH. "Osmorka" ih nije imala ni s NES-om i Strankom za BiH. Tu mogućnost ima SDA sa DF-om.

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, kazao je jučer da imaju sedam delegata u Klubu Bošnjaka potrebnih za drugi krug, aludirajući na izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, a po kojim ako 11 delegata u roku 30 dana ne predloži kandidate za čelnike izvršne vlasti FBiH, onda to može učiniti grupa od sedam delegata.

Međutim, ukoliko se bude igralo po pravilima, sasvim je sigurno da će SDA predložiti svog kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.