open-navfaktor-logo
search
Brojne nejasnoće
Štab CZHNK nema vremena za pojašnjenja šta znači zabrana: Da li će građani biti zaustavljani na Ivanu?
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros je stupila na snagu naredba o zabrani kretanja građana HNK van mjesta prebivališta, a što je naložio Kantonalni štab Civilne zaštite HNK. Cilj je ograničavanje civilnog prometa između općina, gradova, unutar HNK.
10.04.2020. u 12:18
get url
text

Rečeno je da će se kretanje stanovnicima HNK van mjesta prebivališta omogućiti samo uz posjedovanje propusnice koju izdaje kantonalni/općinski štab civilne zaštite.

Naređeno je štabovima civilne zaštite da kod izdavanja propusnica budu vrlo rigorozni. Inače, propusnice se uglavnom odnose na protok robe, osobe kojima je potrebno pružiti neophodnu medicinsku pomoć.

Mnogo je pitanja građana nakon ovakve naredbe, ne samo iz Hercegovačko-neretvanskog, već i drugih kantona. recimo, šta je s ljudima koji žive u jednom, a rade u drugom gradu. Da li će građani iz drugih kantona koji se upute u HNK biti zaustavljeni recimo na Ivanu... Ova pitanja smo namjeravali postaviti portparolu Štaba CZ HNK Peri Pavloviću, međutim, on nam je rekao da ne nema vremena za odgovaranja i da sve što imamo pitati pošaljemo na e-mail Vlade HNK, a da ćemo sve odgovore dobiti na press konferenciji.

- Rekao sam vam da se obratite na e-mail i ne vidim razloga zašto biste vi bili u "podređenom" položaju u odnosu na druge - kazao nam je Pavlović, ne odgovorivši ni na pitanje da li su za ovakvu odluku o zabrani morali tražiti odobrenje Federalnog štaba CZ.

Podsjećamo, iz zabrane o kretanja građana HNK van mjesta prebivališta izuzete su službe MUP-a, Tužilaštva HNK, sudskih institucija s područja HNK, vatrogastva i hitne medicinske pomoći.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.