open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u BiH počinje danas
Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, zakazane za 2. oktobar ove godine, počinje danas.
08.08.2022. u 07:55
get url
text

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović će tim povodom dati izjavu za medije na adresi kompanije Unioninvestplastika, koja je dobila posao štampanja glasačkih listića.

Arnautović je kazao Feni da će CIKBiH danas imati sjednicu i nekoliko aktivnosti koje su u vezi s vremenskim planom i rokovima aktivnosti.

- Prije svega ćemo donijeti odluku o kompenzacijskim listama, o ovjeri kompenzacijskih lista. Zatim, prvi put krećemo s jednom dvodnevnom obukom, kojom ćemo educirati posmatrače i osobe ovlaštene za podnošenje prigovora i žalbi iz političkih stranaka. To su oni koji su uposleni ili angažovani aktivisti političkih stranaka. Nudi im se CIKBiH da ih educira u tehničkom smislu, da se bolje pripreme za posmatranje izbornog procesa i svakako za podnošenje prigovora i žalbi - naveo je Arnautović.

Najavio je da će CIKBiH u augustu imati još nekoliko aktivnosti u vezi s edukacijom izbornih komisija i druge aktvnosti oko štampe glasačkih listića, otpreme i upućivanja glasačkih paketa za glasače van BiH, te će se pripremati za izbornu kampanju koja počinje početkom septembra.

Arnautović je pozvao sve učesnike izbornog procesa da se uzdrže od korištenja govora mržnje, da ni jednim svojim potezom, videospotom, bilbordom, plakatom, radiodžinglom, svojim govorima na skupovima itd. ne koriste jezik mržnje.

- Naglašavam da će se CIKBiH, i u pogledu govora mržnje i u pogledu zloupotrebe javnih sredstava i resursa, strogo držati odredbi Izbornog zakona BiH - naveo je on.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.