open-navfaktor-logo
search
Prve reakcije
Stanišić i Simatović su bili rukovodioci onoga što je i danas glavni instrument politike Srbije u regionu
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) izrekao je pravosnažnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
31.05.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora: Krivi za UZP i nasilno uklanjanje nesrba iz šest bh. općina

Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora. 

Među prvima je na presudu reagirao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

- Presuda Stanišiću i Simatoviću je bitna zato što je potvrđeno da je tokom cjelokupnog trajanja agresije postojao plan o uklanjanju bošnjačkog stanovišta i zato što su osuđeni bili najviši rukovodioci onoga što je i danas glavni instrument politike Srbije u regionu - naveo je Suljagić. 

 

Kada Hotić, iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, u prvoj reakciji na konačnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine počinjene tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kazala je kako se osjeća lijepo jer se sve vrijeme bori za istinu i pravdu, prenosi Anadolija.

U prvoj reakciji na presudu koju je zabilježila televizija N1 u Hagu, Hotić je kazala kako "nijedna kazna ne može podmiriti zločine koje su počinili", ali kako su Haški tribunal i Mehanizam koji ga je naslijedio u presudama uspjeli dokazati da su zločini počinjeni i izreći kazne počiniocima, i da je u tome njihov značaj.

- Ova dvojica (Stanišić i Simatović, op. a.) dokaz su da je Srbija učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu..., a Tribunal je dokazao da je počinjen genocid u Srebrenici i sve zločine. Nadam se da će ova presuda doprinijeti pomirenju i priznanju odgovornosti za počinjene zločine - rekla je Hotić, uz ostalo.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je nakon današnje presude kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina, kako je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Podsjećajući da je ova presuda nešto što žrtve čekaju tri decenije, Tahirović je ukazao na značaj današnje konačne presude.

- Dočekali smo konačno da je neko iz Srbije, znači iz samog državnog vrha Srbije presuđen za zločine u Bosni i Hercegovini, naravno i u Hrvatskoj i ovim je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini, odnosno da je preko svoje Državne bezbjednosti slala vojnike, odnosno svoje elitne jedinice koje su činile zločine na prostiru BiH - rekao je Tahirović za Anadoliju.

Govoreći o satisfakciji žrtava odnosno da li je uopće mogu imati, Tahirović je kazao kako "kada pogledamo cjelinu, kada pogledamo šta se dešava žirom svijeta, ubijaju Palestinu, pa sada i Ukrajinu, kada pogledamo sve zločine koji se i danas čine, bez kazni i odgovornosti pojedinaca i grupa, ipak moramo biti zadovoljni mi iz Bosne i Hercegovine, jer smo uspjeli dovesti pred sud bar one najodgovornije".

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio video vezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom, ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.