open-navfaktor-logo
search
Neće tražiti nadoknadu
Stanivuković svjedočio protiv bivšeg ministra Lukača koji ga je udario, na kraju se rukovali
Gradonačelnik Banje Luke i bivši zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković svjedočio je danas u Osnovnom sudu Banja Luka o okolnostima napada bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača koji se dogodio na sjednici skupštine RS-a. 
03.02.2023. u 12:27
get url
text

Stanivuković je kazao da neće tražiti finansijsku nadoknadu ukoliko Lukač bude osuđen.

- Moja moralna odgovornost je da očekujem od suda da ga osudi - dodao je. 

Po završetku današnjeg ročišta, Stanivuković i Lukač su se rukovali u sudnici. 

Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište bit će pozvani ministrica finansija RS-a Zora Vidović, bivši ministar Anton Kasipović, a bit će saslušan i Lukač. 

"Još jednom, još jednom, majmune"

Optužnica Lukača tereti za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i tjelesna povreda na štetu tadašnjeg zastupnika Narodne skupštine RS-a Draška Stanivukovića (PDP).

U optužnici se navodi da se 23. decembra 2019. godine oko 22 sata u Banjoj Luci, u zgradi Narodne skupštine RS-a, održavala deveta posebna sjednica, a koju su direktno prenosili javni medijski servis RTRS-Plus i BN TV.

U toku sjednice je tadašnji zastupnik Stanivuković, a aktuelni gradonačelnik Banje Luke, predsjedniku Vlade RS-a dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je on polomio i bacio na pod.

- Oštećenom je uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: "I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako... Inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas", što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život - stoji u optužnici.

Dodaje se da je Lukač zatim više puta pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

- Kada mu je oštećeni prišao, uputio mu je riječi: "Još jednom, još jednom, majmune", nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica. Na taj način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne - navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Kap koja je prelila čašu

Stanivuković je danas u sudu objasnio da je cijela skupštinska sjednica bila politički izazovna i da su postojale tenzije, kao i da je on na njoj izveo performans. Govorio je o prijetnjama Lukača na sjednici da "dođe do njegovog mjesta" i da će "završiti kao zastavice" i podvukao da je to kod njega stvorilo osjećaj ugroženosti. 

Na pitanje sudije, da li je osjećao ugroženost i da su mu uskraćene slobode samo tada, zbog tih izjava, Stanivuković je kazao da jeste, ali i dodao da je u to vrijeme "generalno cijela situacija bila takva u Banjoj Luci".

- To je bila kap koja je prelila čašu - dodao je Stanivuković. 

Na pitanje Lukačevog advokata Jovana Čizmovića, zašto je onda ipak prišao Lukačevom mjestu, Stanivuković je odgovorio: "Srpski inat".

Lukač je u sudu konstatovao da su u međuvremenu "profesionalno sarađivali" i upitao ga da li se u međuvremenu ili trenutno, osjeća ugroženim od njega ili njegove porodice.

- U ovom trenutku se ne osjećam ugroženim - odgovorio je Stanivuković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.