open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Stanivuković traži potpunu reformu PDP-a i smatra da dalje procese treba da vode izborni pobjednici
Gradonačelnik Banje Luke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a u ovom gradu Draško Stanivuković komentarisao je danas aktuelnu političku situaciju i odbacio spekulacije o mogućoj promjeni političkog kursa.
04.11.2022. u 13:22
get url
text

Međutim, dodao je da se opozicione politike moraju mijenjati, a da ih moraju voditi "izborni pobjednici".

Uprkos tome što je ostvario lični dobar rezultat, stranka kojoj pripada – PDP, nije ostvarila ukupan napredak, a Stanivuković je kazao da je jedini pobjednik Banja Luka, dok su svi drugi gradovi podbacili.

- Zrelo je za potpune reforme i ne treba puno čekati. Rezultat je loš, nema rasta i nema napretka i Banja Luka nosi 50 posto izbornog rezultata. To bi značilo kao da je Vlado Đajić donio SNSD-u 110.000 glasova. Mi smo donijeli pola – istakao je.

Nije odgovorio na pitanje vidi li sebe na čelu PDP-a, ali je istakao da se nada snažnijem PDP-u u narednom izbornom ciklusu.

- Moj stav je potpuna reforma PDP-a. Oni koji pobjeđuju treba da nastave dalje procese. Ne može se očekivati, na isti način i istim metodama, drugačije rezultate – rekao je Stanivuković.

Podvukao je da je "dovoljno snažan i sa dovoljno energije da procese dalje snažno vodi".

- Vjerujem da imam kapaciteta za takvo nešto, ako to neko ne prepozna, i to je dio politike – istakao je Stanivuković.

Pozvao je na sastanak predsjednike stranaka u ovom entitetu, zbog problema oko (ne)donošenja rebalansa gradskog budžeta i usvajanja novog.

Stanivuković je na današnjoj konferenciji za novinare govorio i kako ga je zvao ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač tražeći da grad "ubrza izdavanje građevinskih dozvola".

- Taj ministar je mene udario, a poslije me zove u kabinet i pita da li se može ubrzati da se dobiju dvije građevinske dozvole za ministarstvo. I ja kažem: "Naravno, ministre". Jeste me udario, ja ću tu pravdu tjerati na sudu, a mi ćemo raditi kao gradonačelnik i i ministar za buduće generacije – rekao je danas Stanivuković.

Rekao je da je nakon Općih izbora šutio 30 dana.

- Smatrao sam da je moja šutnja odraz poštovanja prema ključnim kandidatima. Bio sam na prvim i na drugim protestima, na drugim sam se pojavio principijelno, nije važno da li sam bio pozvan ili ne. Čekao sam da se završe sve prijave i apelacije. Pojavile su se mnoge spekulacije i izmišljene priče – rekao je Stanivuković.

Kazao je da se njegova šutnja protumačila kao "gdje ide Draško".

- Ne idem nigdje, ostajem gdje jesam. Možda nisam bio saglasan sa svim koracima, ali sam šutio, da ne narušim timski duh. Gdje bih prelazio, prelazi onaj ko izgubi. Ja sam vlast u Banjoj Luci, ali sam principijelno opozicija na nivou RS-a - kazao je Stanivuković.

- Ova press konferencija se već dugo kuha u mojoj glavi. Šta reći, a ne pogriješiti. Za badava je ovdje razgovarati sa većinom odbornika. Zato pozivam sve lidere i predstavnike parlamentarnih stranaka koji imaju svoje predstavnike u gradskoj i u skupštini RS-a da vidimo šta je problem – rekao je Stanivuković.

Podvukao je da očekuje sastanak sa predsjednicima stranaka već sljedeće sedmice.

- Pozivam ih, ne ucjenjivački, nego institucionalno. Ako neko smatra da ni to nije rješenje, ja i moji saradnici bit ćemo prinuđeni da započnemo političku borbu na način koji je civilizovan – dodao je.

Rekao je da je na posljednjim izborima, kao kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, dobio podršku oko 22.000 građana

Stanivuković je govorio i o gradskim finansijama, te podsjetio je da se pet mjeseci čeka na rebalans budžeta, a da ni u najavi nema novog budžeta za 2023. godinu, dok je budžet RS već imao dva rebalansa.

- Banja Luka mora dobiti rebalans budžeta i budžet za 2023. godinu i to ne smije biti predmet potkusurivanja – istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.