open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo
Stanove dobilo još 25 pripadnika boračke populacije u KS
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao predugovore i svečano dodijelio stanove za 25 pripadnika boračke populacije, čime su oni i službeno postali njihovi korisnici.
01.11.2021. u 15:01
get url
text

Dodjelom današnjih stanova privodi se kraju ovogodišnja realizacija velikog kapitalnog strateškog projekta Ministarstva za boračka pitanja koji obuhvata osiguranje trajnog stambenog smještaja svih koji po zakonima o boračkoj zaštiti imaju to pravo.

- Mi smo sebi dali zadatak da do kraja ovog mandata pokušamo ukinuti tzv. listu čekanja za dodjelu stana, a na kojoj smo zatekli 198 osoba. Kao što smo i obećali, sa današnjom dodjelom, stanove smo osigurali za 67 pripadnika boračke populacije. Do kraja godine ćemo dodijeliti još 17 stanova, okončan je javni poziv i čekamo završetak preostalih procedura. Znači, 84 korisnika će na ovaj način ove godine dobiti stanove - istakao je ministar Osmanović, te pojasnio da je ova aktivnost ustvari i ispravljanje nepravde, jer neki pripadnici ove populacije na svoje stanove čekaju od 2008. ili 2009. godine.

Danas je svoje predugovore preuzelo 14 ratnih vojnih invalida, 10 supruga šehida-poginulih boraca, te jedna majka šehida-poginulog borca. Među novim vlasnicima stanova je i Senada Tvrtković, koja je istakla koliko njoj i njenoj djeci znači ovaj stan.

- Čekala sam dugo i konačno dočekala da uđem u svoj stan. Poseban je to osjećaj, konačno imati svoj dom, poslije dugogodišnjih privremenih smještaja - kaže Senada.

Elvedin Efendić ističe da mu danas, nakon 12 godina čekanja, dobijeni stan znači sve što mu još treba.

Vrijednost današnjih potpisanih ugovora je 2,5 miliona KM, a stanovi se nalaze na lokalitete Rosulje, u općini Vogošća. Ukupna vrijednost dodijeljenih stanova u ovoj godini iznosi oko 7,2 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena putem kreditnog zaduženja.

Izgradnja stanova se realizuje u saradnji sa Fondom Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisane borce i prognane osobe, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.