open-navfaktor-logo
search
Rezolucija
Stanovnici Bosanskog Petrovca ne žele migrante: Za njih nisu štale, nađite im nešto bolje
U rezoluciji se navodi zahtjev da se odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama, kao i da se odustane od predlaganja lokacije migrantskog centra na teritoriji općine Bosanski Petrovac
12.08.2019. u 19:14
get url
text

Vijećnici Općine Bosanski Petrovac jednoglasno su donijeli rezoluciju kojom se od Vlade Unsko-sanskog kantona zahtijeva da odustanu od ideje da migrante smjeste na lokaciju Medeno polje u općini Bosanski Petrovac.

Sjednici je prisustvovalo dvanaest od sedamnaest vijećnika.

Načelnik Općine Dejan Prošić, kao inicijator sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kazao je kako je protiv smještanja migranata u Bosanski Petrovac i da bi ovaj potez bio samo otežavajući za sve građane Bosanskog Petrovca.

- Objekti u Medenom polju su namjenjeni za krave, ovce, koze, dakle to su štale, pa zar je humano te ljude smjestiti u štale. Gospodinu Bajramoviću, poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće, tamo gdje je planirao Merkator. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi, i sami smo nekad bili izbjeglice, svi, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj, nego što su štale – kazao je vijećnik Midhat Hidić.

Podsjećamo, nedavno je Halil Bajramović, vlasnik hotela Sedra i farme Medeno polje, ponudio da svoju farmu ustupi za smještaj migranata koji dolaze u Krajinu.

U rezoluciji se navodi zahtjev da se odustane od načina rješavanja migrantske krize koji se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama, kao i da se odustane od predlaganja lokacije migrantskog centra na teritoriji općine Bosanski Petrovac.

Vijećnik Dušan Došen kazao je da su vandrednu sjednicu Općinskog vijeća bili pozvani svi predstavnici grada u Kantonu i Federaciji, te da se niko nije odazvao.

U znak protesta ovoj ideji Vlade USK polusatnom šetnjom na pješačkom prijelazu na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać obustavljen je saobraćaj i svim učesnicima u saobraćaju podijeljena je rezolucija koju podržavaju građani Bosanskog Petrovca, saopćeno je iz Općine Bosanski Petrovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.