open-navfaktor-logo
search
Još čekaju
Stanovnici Otesa četiri mjeseca nakon poplava: Općina Ilidža pomogla, iz Kantona šute
Početkom novembra prošle godine poplave su nanijele velike štete stanovnicima Kantona Sarajevo.
27.03.2022. u 20:35
get url
text

Među najugroženijim su bili stanovnici ilidžanskog naselja Otes, na čijim kućama su još vidljivi tragovi prošlogodišnjih poplava. Na zemljištu koje ne obrađuju još stoje nanosi šljunka i smeća.

- Što se tiče Općine Ilidža, učinili su koliko je bilo moguće. Oni su dali 60-70 posto sredstava građanima. Ne možemo reći da nismo zadovoljni. Oba objekta i automobil su pretrpjeli štetu. Problem je što nije sve isplaćeno. Navodno su iz Kantona Sarajevo rekli da će isplatiti, ali to još nisu uradili. Baš smo stradali, a najveći problem je psihički. To su traume, a one ostaju vječno. Nadamo se da će uraditi korito i da neće ponovo doći do poplava. Bitna je prevencija. Uzrok je problem, a uzrok je korito. Korito Željeznice se mora pod hitno raditi, da bi se građani osjećali sigurno – rekao je za Faktor Hamdija Hodžić.

{$galerijaFotografija}

U poplavama je stradala i kuća njegovog prvog komšije Mustafe Gašija.

- Voda je bila 1,8 metara u ljetnoj kuhinji koja je uništena, kao i sve za staklenik. Imao sam moždani udar i u kreditima smo jer se kuća pravila. Općina Ilidža je isplatila koliko je mogla. Meni je procijenjena šteta do 9.200 KM, a dobio sam 4.800. Ostalo bi trebao Kanton Sarajevo uplatiti, ali oni šute. Niko se ne javlja, a vrijeme je da se radi. Apelovao bih na Vladu Kantona Sarajevo da pomogne, ima ljudi koji nisu ništa dobili. Kada je u pitanju korito, ovaj dio ovdje tu je probila voda i navlačili su kamenje da je zaustave. Pod hitno treba navući kamenja i očistiti korito jer ima deset vrba u koritu rijeke koje je izvalila – kaže Gaši.

IMG_20220324_142136.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.