open-navfaktor-logo
search
Mostar
Stari most u bojama turske zastave i pod stražom za demokratiju
Iz Mostara je na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruka da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti i nikada i nikome ne smije ponoviti
15.07.2019. u 21:32
get url
text

U sklopu obilježavanja Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske i sjećanja na pokušaj neuspješnog državnog udara koji se 15. 7. 2016. godine dogodio u toj zemlji održana je straža za demokratiju na Starom mostu u Mostaru uz projekciju državne zastave Republike Turske na pročelju UNESCO-ovog na daleko poznatog zaštićenog spomenika, javlja Anadolu Agency (AA). 

Iz Mostara je na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruku da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti i sve ljude svijeta upozoriti na opasnosti terorističkih organizacija kako se takvo što nikada i nikome ne smije ponoviti. Direktor Instituta Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber ističe kako je iz Mostara na ovaj način cijelom svijetu poslana jasna poruku da se zlo koje je zadesilo Tursku prije tri godine ne smije zaboraviti, niti više ikada ikome dogoditi. 

-Želimo poslati jasnu poruku sa nacionalnog spomenika u Mostaru kao što je Stari most jer je to spomenike za koji svi na svijet znaju, da se dadne jasna poruka da se zle namjere organizacije kao što je FETO nigdje u svijetu ne smiju ponoviti - kazao je Dilber za Anadolu Agency (AA). 

Vicekonzul Republike Turske u Mostaru Bilal Köse je naglasio kako je pokušaj puča u Republici Turskoj koji se dogodio 15. jula 2016. godine bio jedan od najkrvavijih terorističkih činova u historiji te zemlje. Napominje da je živote za demokraciju i svoju domovino dao 251 građanin, a njih preko 2.000 ranjeno. Svečanost povodom Dana demokracije i nacionalnog jedinstva Republike Turske u Mostaru je obilježen u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, Instituta Yunus Emre Mostar i organizacije Kaymek Mostar.

Tom prilikom podsjetilo se na 15. juli 2016. godine i hrabrost građana Republike Turske, koji su izašli na ulice kako bi odbranili svoju državu, demokratiju i legitimno izabrane predstavnike te razbili izdajnički pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO koji je imao za cilj podrivanje i u konačnici uništenje turske demokratije. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski dužnosnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.000 građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.