open-navfaktor-logo
search
Ekspoze Viškovića
Stari premijer o starim politikama: Vojna neutralnost, gašenje OHR-a...
Premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je drugi put imenovan za mandatara Vlade RS-a, danas je pred zastupnicima entitetske skupštine predstavio ekspoze.
21.12.2022. u 15:08
get url
text

Višković je istakao da će i u naredne četiri godine, Vlada RS-a zadržati već poznate stavove po pitanju NATO-a, Ustavnog suda BiH, visokog predstavnika...

Što se tiče evropskih integracija, Višković je kazao da će Brisel i u novoj Vladi imati pouzdanog partnera, uz uslov punog poštovanja njenog ustavnog položaja i nadležnosti.

- S druge strane, po pitanju eventualnog članstva u NATO, nova Vlada će se kretati isključivo u okvirima koje je definisala Narodna skupština RS-a, a to je vojna neutralnost, i mi ćemo po ovom pitanju u potpunosti pratiti stavove Republike Srbije – rekao je Višković.

Dodao je da će i nova Vlada insistirati na stavu da Кancelarija visokog predstavnika u BiH treba biti zatvorena, kao i da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

- Smatramo da ovakvo djelovanje nema veze ni sa pravom, niti sa pravdom, i ovakva zloupotreba Ustavnog suda BiH protiv RS-a i njenih institucija neće donijeti nikakav napredak BiH – istakao je Višković.

Ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade RS-a su, kazao je Višković: ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova RS-a.

Kazao je da će na prvoj, konstitutivnoj sjednici nove Vlade RS-a, imenovati tri radne grupe.

- Prva grupa imat će zadatak da do prve polovine 2023. godine izradi Socijalnu kartu RS-a, koja će nam omogućiti pravedniju raspodjelu i bolje ciljanje svih vrsta socijalnih davanja u Republici Srpskoj, te povećanje davanja za najugroženije kategorije društva. Mandat druge grupe će biti da do prve polovine 2023. godine inovira Strategiju demografske obnove Republike Srpske, kojom će biti definisana demografska i migraciona politika, te svi resursi stavljeni u funkciju osiguranja obrazovane i kvalitetne radne snage. I treća će imati mandat da do polovine 2024. godine izradi Strategiju održivog razvoja RS-a za period 2025 - 2030. godina, kojom ćemo definisati nove pravce razvoja Republike Srpske, vezujući je za ciljeve održivog razvoja do 2030. godine, a koja će biti usvojena do kraja 2024. godine - kazao je Višković.

Što se tiče ekonomskog rasta, Višković je najavio završetak projekta smanjenja neporeskih davanja, suzbijanje sive ekonomije...

- Problemu sive ekonomije Vlada RS-a posvetit će dodatnu pažnju, kroz planske i redovne kontrole poslovanja privrednih subjekata, kontrole formiranja cijena, te kontrole isplate plata zaposlenima – rekao je.

Višković je najavio izradu Registra zaposlenih u javnom sektoru.

- Nova Vlada RS-a uspostavit će Registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem i javna preduzeća, a cilj je da se obuhvate svi zaposleni u RS-u koji platu primaju iz javnih sredstava, radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja – dodao je.

Posebna pažnja Vlade RS-a, kazao je Višković, bit će usmjerena na reformu javnih preduzeća.

- Definisat ćemo srednjoročne ciljeve u vezi sa brojem zaposlenih u javnim preduzećima i izraditi planove racionalizacije broja zaposlenih - dodao je Višković.

Višković je najavio i izradu socijalne karte RS-a, te reformu zdravstvenog sistema, a najavio je i demografsku obnovu RS.

Podvukao je da su najvažniji projekti RS-a u oblasti energetike - Hidroelektrana Dabar, HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci, Bistrica, te solarne i vjetroelektrane.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.