open-navfaktor-logo
search
Izvještaj za 2021. godinu
State Department: Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe potencijalni izvori terorizma u BiH
State Department objavio je novi izvještaj o stanju u oblasti terorizma u Bosni i Hercegovini. Izvještaj obuhvata 2021. godinu.
28.02.2023. u 12:56
get url
text

Iako nije bilo incidenata, ističe se da je BiH imala mali napredak zbog velikog broja problema - opstrukcija državnih institucija, loše saradnje SIPA-e i Tužilaštva BiH, ali da i dalje veliku prijetnju predstavlja nasilna ekstremistička ideologija.

Opstrukcije državnih institucija i disfunkcionalnost FBiH donijele mali napredak

- Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma iako su njeni kapaciteti i dalje ograničeni i mali napredak je postignut u pravnim i regulatornim reformama zbog tekuće političke krize uzrokovane secesionističkom retorikom i opstrukcijom institucija na državnom nivou od lidera entiteta Republika Srpska i disfunkcionalnošću entiteta Federacije koja se može pripisati hrvatskim i bošnjačkim tenzijama i koncentraciji na uske političke interese. Nije bilo poznatih registrovanih državljana Bosne i Hercegovine koji su pokušali otputovati ili su otputovali na strana ratišta 2021. godine, iako su neki strani teroristički borci i njihovi članovi porodica ostali u Iraku i Siriji. Bosna i Hercegovina nastavlja biti voljan partner u repatrijaciji tih boraca, a u julu je uspostavila međuagencijsko koordinaciono tijelo za nadgledanje budućih napora za repatrijaciju - navodi se u izvještaju, ali se dodaje da na efikasnost istraga negativno utiču problemi u odnosu među agencijama i zvaničnicima.

Loša saradnja s Tužilaštvom BiH i loša istražna praksa

Istaknuto je kako nije bilo terorističkih incidenata u 2021. godini.

- Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavila je biti vodeća jedinica za provođenje zakona u oblasti terorizma. Međutim, njena efikasnost je bila ograničena zbog loše saradnje sa Državnim tužilaštvom i, povremeno, loše istražne prakse. Osim toga, Bosna i Hercegovina nema jasne propise i smjernice koje regulišu saradnju između tužilaca, organa za provođenje zakona i obavještajne zajednice u istragama o nacionalnoj sigurnosti - navodi se.

Govorili su i o strategijama i drugim dokumentima koje je BiH trebala ranije usvojiti kao i o tijelima koja rade na borbi protiv terorizma.

- U 2021. ponovo su započeli ograničeni treninzi. Radna grupa pod vodstvom Tužilaštva BiH sastala se tri puta u 2021. godini, ali saradnja u provođenju zakona na više strateškom nivou i dalje je trpjela zbog tekuće političke krize i prepreka složene strukture vlasti u Bosni i Hercegovini. Političko rukovodstvo često nije podržavalo implementaciju inicijativa koje finansiraju SAD uprkos želji stručnjaka za provođenje zakona. Stalne nesuglasice oko nadležnosti između države i entiteta spriječile su napredak u ažuriranju zakona i propisa koji regulišu prikupljanje i korištenje informacija o avioputnicima u skladu sa međunarodnim standardima. Bilo je, međutim, određenog napretka u ažuriranju sistema i tehnologije granične sigurnosti i provjere - ističe se.

Bh. pravosuđe se odnosi lako prema osumnjičenim za terorizam

Dodali su da je u 2021. godini osuđeno petero bh. državljana koji su bili borci na stranim ratištima, a da je 2020. podgnita optužnica protiv još jednog koji je naknadno oslobođen optužbi.

- Bosna i Hercegovina je pokrenula svoj prvi slučaj o finansiranju terorizma 2021. godine u koji je uključena državljanka BiH i Švicarske koja je navodno obezbijedila sredstva svom suprugu, pripadniku ISIS-a koji se u to vrijeme borio u Siriji. Iako je optužnica znak određenog napretka za Bosnu i Hercegovinu, Tužilaštvo još treba da razvije svoje kapacitete za istragu slučajeva finansiranja terorizma”, navodi se i dodaje kako bh. pravosuđe i dalje blago odnosi prema osumnjičenim za terorizam.

Ovo se, ističu, posebno odnosi na optužene žene koje bosanskohercegovačke vlasti gotovo univerzalno zanemaruju kao moguće kriminalce.

- Nije bilo odredbi za zamrzavanje imovine na osnovu Rezolucija UNSCR-a 2021. godine, iako su u decembru bosanskohercegovačke vlasti prošle obuku Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) i OSCE-a o tome kako nominirati subjekte za sankcije UN-a za terorizam - dodaje se.

Opasnost nasilnih regionalnih nacionalističkih grupa i ekstremističkih ideologija

No, još uvijek ima zabrinjavajućih stvari.

- Nasilna ekstremistička ideologija i nasilne regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u Bosni i Hercegovini. Politička kriza u Bosni i Hercegovini 2021. godine donijela je neviđenu retoriku podjela etnonacionalističkih političkih lidera u zemlji. Istovremeno, glavne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini (katoličke, islamske, jevrejske i pravoslavne) nastavile su da rade zajedno kroz Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini na promicanju tolerancije i suprotstavljanju djelima netrpeljivosti ili nasilja usmjerenim prema bilo koje od ovih zajednica. Vjerske zajednice su istakle da vlasti Bosne i Hercegovine nisu iskoristile stručnost vjerskih zajednica u borbi protiv nasilnog ekstremizma ili deradikalizaciji povratnika iz Sirije i Iraka. 2021. godine Kancelarija za tranzicione inicijative USAID-a završila je svoj program za sprečavanje i borbu protiv nasilnog ekstremizma - navodi se u izvještaju State Departmenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.