open-navfaktor-logo
search
Poruka iz SAD-a
State Department o "non-paperu": Opasnost od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu
Američki State Department ocijenio je da postoji opasnost da "neosnovane spekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu", te da se time "prizivaju sjećanja na tenzije u prošlosti".
27.04.2021. u 09:01
get url
text

Među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non-paper", u kojem se predlaže podjela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenijela je u ponedjeljak agencija Reuters i citirala izjavu portparola predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koji je poručio da je Evropska unija "apsolutno protiv" prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

- Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda - naveo je u saopćenju portparol State Departmenta Ned Price.

Dodao je da Washington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu "do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama".

- Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope - poručio je Price u saopćenju. 

Naglasio je i da su SAD rješene da pomognu zemljama u regionu da "prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj iznudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala".

- Također, želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine - naveo je Price.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol State Departmenta se u saopćenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na "sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet".

- Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi riješila tehnička i politička pitanja. Radit ćemo sa Srbijom i Kosovom na primjeni obaveza iz Washingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju pune normalizacije - naveo je Price.

Partnerstvo sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, podrška za reforme u BiH

Portparol State Departmenta je u saopćenju podvukao i da Washington, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cijeni svoja partnerstva u oblasti odbrane i sigurnosti, "uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom".

- Namjeravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vježbe, angažovanje snaga i nabavku - najavio je Price.

Također je pozdravio napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obje zemlje u junu.

Price je podsjetio i da Washington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbijedi status kandidata za članstvo u EU.

- Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena pre 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava - zaključuje se u saopćenju State Departmenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.