open-navfaktor-logo
search
Oštra kritika
Stav iz Splita: Dodik slavi četnika iz Bosanskog Petrovca čiji krvavi pohod Dalmacija nikad neće zaboraviti
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u još jednom umjetničkom ispadu pokušao je sa mještanima banjalučkog naselja Bronzani Majdan pjevati i to stihove pjesme čiji je kraj objavljen na Twitteru, a identični su sa stihovima iz četničke pjesme "Kad se braća Srbi slože". 
09.02.2022. u 08:58
get url
text

Splitska Slobodna Dalmacija bavi se ovim posljednjim ispadom Dodika. "Kad se braća Srbi slože" je pjesma kojom se veliča zloglasni četnički vojvoda i koljač iz Drugoga svjetskog rata Mane Rokvić rođen u Koluniću kod Bosanskog Petrovca.

- Ovaj Dodikov nastup se nimalo ne razlikuje od nastupa hrvatskih političara koji u naletu domoljubnog zanosa zapoje "Juru i Bobana". Uostalom, Dodik voli Rokvića, Dragan Čović voli Dodika, a Čovića vole Andrej Plenković i Zoran Milanović. 

A tog Manu Rokvića povijest ne pamti samo kao četničkog vojvodu, nego i kao zagovornika suradnje s ustašama, zbog čega se posvadio sa svojim mentorom Momčilom Đujićem, krvavim raspopom, i zbog čega je najvjerojatnije i platio glavom negdje kod Knina 1944. godine - piše splitski list.

VEZANI TEKST - Poslušajte i prosudite: Dodik u Banjoj Luci pjeva četničku pjesmu?

Dalje navode kako je "Rokvić predvodio pokolj Hrvata u Krnjeuši 9. i 10. augusta 1941. godine, a bio je zapovjednik i puka "Kralj Aleksandar Prvi", jednog od šest koji će se ujediniti u čuvenu Dinarsku četničku diviziju. Čuvenu po zločinima nad nesrpskim življem. Posebno u Dalmaciji".

- Pokolj u Gatima na 1. oktobra 1942. jedno je od najvećih zvjerstava u zvjerinjaku Drugog svjetskog rata na Balkanu. A predvodio ga je upravo Mane Rokvić, čovjek kojem danas u slavu pjeva Dodik, saveznik Hrvata u Bosni i Hercegovini i izvan nje - ističe se u tekstu autora Vinka Vukovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.