open-navfaktor-logo
search
Sastanak u preduzeću
Stečajni upravnik radnicima podijelio otkaze, Nikšić obećao da će spasiti Zrak
Nakon što je stečajni upravnik radnicima preduzeća Zrak jučer uručio otkaze, firmu su jutros posjetili Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, i Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije.
13.06.2023. u 11:54
get url
text

Poslije sastanka sa Edinom Čanom, vršiocem dužnosti direktora preduzeća, i predstavnicima Sindikata, Nikšić je novinarima kazao kako je sljedeći korak sastanak u Vladi i ministarstvu sa stečajnim upravnikom Mesudom Bogilovićem kojem će prisustvovati i predstavnici firme te advokat.

- Vlada će sutra na sjednici ponovo imati informaciju o preduzeću Zrak, a dopis ćemo uputiti i prema Kantonalnom sudu. Informacija koju smo danas dobili za nas je potpuno neprihvatljiva, a to je da se čeka novembar kako bi sud odlučio po žalbi. Insistirat ćemo da se žalba riješi u zakonskom roku koji je, kako smo upoznati, 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali će Vlada svojim dopisom Kantonalnom sudu vrlo jasno reći svoj stav. Ono što smo danas ovdje čuli ne mogu da vjerujem kako se mi dovedemo u ovakvu situaciju da firme koje imaju perspektivu, mogućnosti da rade, koje imaju i ugovore u namjenskoj industriji, životare i dođu u situaciju da je otvoren stečajni postupak - kazao je Nikšić.

VEZANI TEKST - Drama u krugu preduzeća Zrak, stečajni upravnik podijelio otkaze, radnicima pozlilo

Osvrnuo se i na ugovor kojeg Zrak ima sa austrijskom kompanijom.

- To je nekih 324.000, kako je rekao direktor, sporno, odnosno važno da bi se ugovor realizirao do kraja. To ćemo kazati stečajnom upravniku. Za mene je neprihvatljiv stav stečajnog upravnika da ga nije briga kako će se taj ugovor okončati. Čut ćemo šta će i on reći. Dat ćemo sve od sebe da probamo spasiti kompaniju i svako radno mjesto - naveo je Nikšić.

{$galerijaFotografija}

Ministar Lakić je kazao kako je opredjeljenje svih da se firma spasi i ide u bolju budućnost, ali zbog otvorenog stečajnog postupka i žalbe koja je upućena od firme, to ne daje za pravo da se misli kako je trenutna situacija dobra.

- Sve ćemo učiniti što je u našoj moći da pokušamo spasiti firmu, ali nam u ovom slučaju treba i dobra namjera svih ostalih učesnika u procesu - istakao je Lakić.

Posjetimo, Općinski sud u Sarajevu je prije nešto manje od dva mjeseca donio prvostepenu odluku o stečajnom postupku u ovom preduzeću.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka razočarani: Država Aluminiju pokrije 140 miliona KM dugova, nama ne može ni 20, a imamo posla

No radnici su, preko advokata Edina Suljića, na Kantonalnom sudu uložili žalbu.

Jučer je stečajni upravnik svim radnicima, kojih je oko 80, podijelio otkaze.

Na pitanje novinara, šta će biti sa radnicima kojima su podijeljeni otkazi, Čano je odgovorio "kako je stečajni upravnik jučer podijelio otkaze koji nisu validni".

- Jučer je stečajni upravnik donio bjanko potpisane otkaze bez broja ugovora, odjava i pokušao ih podijeliti. Kako biste nekome dali otkaz, to moraju potpisati radnici, oni to nisu uradili niti će. Radnici rade i nastavit će i dalje raditi. Vlada FBiH iskazala je želju da pokuša pomoći, učinit ćemo sve da u narednom periodu dođe do realizacije pomoći kako bismo nastavili ugovor sa austrijskom firmom koji je pri kraju - kazao je Čano.

DSC_3880.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.