open-navfaktor-logo
search
Prilika za slikanje
Šteta dijelio elektronske karte za koje u GRAS-ovim vozilima još ne postoji čitač
Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, počeo je dijeliti elektronske karte koje je obećao još 2019. godine, a koje trenutno služe kao ranije iskaznice i pokazuju se po potrebi vozačima i revizorima.  
22.09.2022. u 13:43
get url
text

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta jučer je penzionerima uručio elektronske karte i time najavio podjelu za 30.000 penzionera koji su predali svoje zahtjeve.

- Prije bilo kakve modernizacije i unapređenja usluga javnog prijevoza, morali smo prvo svima omogućiti redovan javni prijevoz, koji godinama u određenim dijelovima Kantona nije funkcionisao. Sada smo u situaciji da smo vratili 40 linija i konstantno radimo na unapređenju. Sretan sam što smo našim penzionerima uručili elektronske karte i što vidim njihovo zadovoljstvo. Od danas počinje podjela karata za više od 30.000 naših penzionera - istakao je ministar Šteta, nakon što je podijelio karte.

Penzioneri su četvrta kategorija koja će imati elektronske karte. Do sada je te karte dobio dio srednjoškolca, studenta i slijepe i slabovidne osobe.

- Proces reforme javnog prijevoza i tarifnog sistema je dug, međutim, pokrenuli smo ga, radimo na svim unapređenjima i dodatnim digitalnim rješenjima za olakšano korištenje, kako bi u konačnici slika javnog prijevoza i slika Sarajeva bila promijenjena, a građani dobili ono što zaslužuju - zaključio je ministar Šteta.

Na ispunjenje ovoga "što zaslužuju", građani KS čekaju od 2019. godine, kada je ministar Šteta obećao da će, između ostalog, do 1. decembra iste godine biti u potpunosti uvedena elektronska naplata karata u javnom gradskom prijevozu.

Taj projekat Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS pretpostavlja da se elektronske kartice mogu koristiti i u GRAS-ovim i u Centrotransovim vozilima, što je ispunjeno, međutim, elektronske karte još ne služe svojoj svrsi. Iako je od obećanja prošlo više od tri godine, jedinstvene beskontaktne kartice i elektronski čitači još nisu u primjeni.

Centrotrans još od 1. oktobra 2019. godine ima sistem elektronske naplate i elektronske kartice od 1. januara 2020. godine.

- Sve kategorije naših putnika sa mjesečnim kartama imaju svoje elektronske kartice koje su personalizovane i na sebi imaju fotografiju, ime, prezime, oznaku kojoj kategoriji pripadaju i građani te karte koriste u našim prijevoznim sredstvima.

Međutim, od januara 2019. godine postignut je dogovor da se za kategorije penzionera, đaka i studenata, a od 1. septembra ove godine i za kategoriju nezaposlenih, te naše elektronske kartice mogu koristiti i u GRAS-ovim vozilima, s tim što se i GRAS-ove iskaznice mogu koristiti u Centrotransovim vozilima. To je postignut dogovor na nivou Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS, ali i oba prijevoznika. Znači, to su kategorije koje mogu koristiti tom karticom usluge kod oba prijevoznika – rekla je glasnogovornica Centrotransa Borislava Purković.

Kako nam je kazala, od prošle godine (2021.) i GRAS je krenuo u implementaciju sistema elektronske naplate i oni su sad u procesu izdavanja tih karata za određene kategorije. Međutim, to nije isti sistem kao kod Centrotransa, zbog čega građani sa GRAS-ovom kartom ne mogu koristiti njihov validator / čitač (uređaj na kojem se karta validira / poništava).

- Imate dio učenika, dio penzionera koji imaju tu GRAS-ovu elektronsku karticu i voze se i u Centrotransovim vozilima sa tim kartama neometano zbog tog dogovora koji je ranije postignut. Građani GRAS-ove karte ne mogu prisloniti na Centrotransov validator jer nije isti sistem. Taj zajednički elektronski sistem naplate karata će biti nekad u budućnosti. To je projekat koji realizuju i treba da implementiraju Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS - istakla je glasnogovornica.

Kontaktirali smo i press službu GRAS-a, međutim oni su insistirali da im upit pošaljemo na mail, što smo i učinili, ali odgovor ipak nismo dobili.

Kako bismo potvrdili informacije da GRAS nema validator ili čitač elektronskih kartica, otišli smo i provozali se njihovima vozilima, gdje su nam vozači kazali da elektronski sistem u njihovim vozilima još ne postoji. Na upit kako se onda elektronske karte čekiraju, vozači su rekli da se ona po potrebi pokaže njima (vozačima), kondukteru ili revizoru. 

Shodno tome, poslali smo Vladi KS i Ministarstvu saobraćaja KS upit kada će se projekat realizovati u potpunosti, odnosno kada će postojati jedinstveni zajednički elektronski sistem naplate karata u javnom gradskom prijevozu. Međutim, odgovor nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.