open-navfaktor-logo
search
Prezentacija u Domu mladih
Šteta najavio brojne projekte za poboljšanje saobraćaja u Kantonu Sarajevo
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta najavio je realizaciju novih projekata za bolju saobraćajnu infrastrukturu, bolji javni prijevoz i veću sigurnost građana u saobraćaju KS.
24.12.2021. u 12:11
get url
text

Na današnjoj prezentaciji u Domu mladih Šteta je za 2022, osim nastavka velikih projekata u cestogradnji, najavio i novitete, kao što su uvođenje elektronske karte i aplikacije za javni prijevoz, aplikacije za parking, te aplikacije za cestovnu infrastrukturu.

Istakao je da će stavljanje u funkciju 9. trasverzale do novembra 2022. značajno rasteretiti saobraćaj u Sarajevu, ali i da će saobraćaj na postojećim cestama biti ubrzan uvođenjem sistema adaptivnog upravljanja semaforima.

- Do 2024. bit će izgrađen saobraćajni centar iz kojeg ćemo na svim raskrsnicama u KS moći detektovati broj vozila, gužve i eventualne incidente i na osnovu toga davati nove matrice produžavanja zelenog vala, što može ubrzati saobraćaj i do 30 posto - pojasnio je Šteta.

Naglasio je da će nova tramvajska pruga omogućiti tramvajima da voze do ograničenja brzine od 60 km/h, umjesto sadašnjih 15 km/h, na šta su primorani zbog pruge stare 60 godina koja nije sigurna za veće brzine.   

Šteta je precizirao da će do maja 2022. biti završena rekonstrukcija pruge od Ilidže do remize, do augusta i do Čengić vile, nakon čega će biti nastavljena rekonstrukcija dalje prema centru grada što bi trebalo biti okončano do augusta 2023. 

Osim toga, najavio je i projekte koji su u vezi sa sigurnošću u saobraćaju, posebno u zonama u blizini škola, te podsjetio i na realizovane i započete projekte u 2021.

- Pamtit ću ovu godinu radi mnogih projekata, posebno zbog rekonstrukcije pruge Ilidža - Marijin Dvor, potpisivanja ugovora za nabavku 35 novih trolejbusa i 15 novih tramvaja, zbog uvođenja novih željezničkih i autobuskih linija, obnove i izgradnje mnogih saobraćajnica i značajnih ugovora koje smo potpisali - kazao je Šteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.