open-navfaktor-logo
search
EXPO 2020.
Šteta neće u Dubai zbog projekata u KS, od Turističke zajednice tražili novac, a Magoda nije ni pozvan
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta koji su trebali biti članovi delegacije Bosne i Hercegovine za odlazak na EXPO 2020 u Dubai otkazali su putovanje.
15.12.2021. u 14:04
get url
text

Saopćeno je to jučer iz Vlade Kantona Sarajevo.

Pitali smo ministra Štetu zbog čega ne ide u Dubai.

- Zbog trenutnog stanja u saobraćaju, velikih obaveza koje imamo kada je riječ o projektima i nepredviđenih aktivnosti koje moraju biti završene do kraja godine, morao sam otkazati svoju službenu posjetu sajmu EXPO – kazao je Šteta za Faktor.

Kako Faktor saznaje, a sudeći i prema objavljenim spiskovima putnika za Dubai, na EXPO ne ide ni Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Štetu smo pitali zbog čega i njegove stranačke kolege, Karić i Magoda ne idu na EXPO, međutim ministar sugerira da je najbolje ipak pitati njih, da on ne bi govorio u ime svojih kolega. 

VEZANI TEKST - Konaković sve "objasnio", kaže da Košarca čeka nesanica, ali nije rekao u kojem svojstvu on putuje u Dubai

 

Kontaktirali smo gradonačelnicu Karić i predsjednika TZ Magodu, ali se nisu javljali na naše pozive niti odgovarali na poruke.

Kako nezvanično saznajemo, Magoda nije ni pozvan da ide sa delegacijom BiH u Dubai.

To je neobično s obzirom na to da se na spisku onih koji odlaze na EXPO našlo dosta imena za koje se mnogi pitaju u kojem svojstvu oni idu, a ne ide prvi čovjek Turističke zajednice KS.

To je ista ona TZ koja je odlukom Skupštine KS zadužena da u 2021. godini, u svrhu realizacije organizacije i učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 planira finansijska sredstva u iznosu od milion KM.

Navodno, ako je vjerovati stranačkim kuloarima, problem između NiP-a i SDP-a je i nastao zbog Magode koji nije pozvan, iako je na čelu Turističke zajednice. S druge strane, na EXPO putuje šef NiP-a Elmedin Konaković, čije prisustvo niti je neophodno, niti ima bilo kakvu funkciju, osim da je jedan od 35 zastupnika u Skupštini KS, odnosno jedan od federalnih delegata u Domu naroda. U javnosti su se pojavile i brojne zamjerke jer u ekipi za Dubai nalaze se i neka imena za koja se mnogi pitaju zašto su uopće na spisku. Primjera radi, Denis Zvizdić, član Kolegija Zastupničkog doma BiH, sa sobom vodi cijeli tim saradnika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.