open-navfaktor-logo
search
Rok premašen
Šteta objavio probnu vožnju i danas nastavio s radovima: Stranačke kolege čestitaju, građani čekaju
U brojnim javnim istupima nešto manje od godinu ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obećavao je kako će radovi na rekontrukciji tramvajske pruge od Ildiže do Čengić Vile biti zavšeni do 1. septembra ove godine. Iako je jučer obavljena probna vožnja na relaciji Remiza - Ilidža i nazad, tramvajski saobraćaj na obećanoj relaciji, čini se, neće biti uspostavljen.
30.08.2022. u 18:46
get url
text

VEZANI TEKST - Šteta: Podnijet ću ostavku ako pruga ne bude završena u roku

Radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge u Sarajevu započeti su 26. augusta 2021. godine, a najvaljeni rok za završetak radova od Ilidže do Marindvora je dvije godine.

Tom prilikom ministar saobraćaja KS Adnan Šteta nedvosmisleno je istakao "Dionica Ilidža - Remiza bit će završena do 1. maja 2022".

Isto je Šteta tvrdio i 27. novembra 2021. godine rekavši:

- Dionicu Ilidža - Remiza imat ćemo završenu do maja 2022. godine.

Ni izjava ministra saobraćaja KS od 28. decembra iste godine nije se razlikovala.

- Prva faza rekonstrukcije tramvajske pruge je Ilidža - remiza. Rok za završetak je maj 2022. – rekao je on.

VEZANI TEKST - Šteta pojasnio: Tramvajska pruga do Remize do maja, a do Čengić Vile u augustu

A svoje tvrdnje ponovio je i 1. marta 2022. godine dodavši da će pruga od Ilidže do Čengić Vile biti završena u augustu.

- Bilo je određenih izazova na dionicama, međutim situacija nije takva da se bojim da rok neće biti ispoštovan – kazao je tada ministar Šteta.

Nakon toga Šteta je bio na meti brojnih kritika javnost povodom same rekonstrukcije pruge i naznaka da će izvođenje radova premašiti rok. Ministar je i tada, 14. aprila 2022, spretno izašao pred javnosti i naglasio da rekonstrukcija teče prema planu te da će pruga biti završena u roku, odnosno da će prvi dio biti završen do augusta ove godine, a drugi dio do augusta sljedeće godine. Ukoliko ne bude tako, Šteta je najavio da će podnijeti ostavku.

Ni 20. jula ove godine nije nam donio novosti u javnim nastupima ministra Štete, te je on još jednom potvrdio kako bi dionica Ilidža – Čengić Vila trebala biti gotova i prije 1. septembra.

VEZANI TEKST - Forto najavio tramvaj do Čengić Vile u septembru, ministar u augustu: Hoće li Šteta podnijeti najavljenu ostavku

No nakon što je nešto manje od godinu tvrdio jedno, 8. augusta Šteta je promrsio: "Mi do sada nismo imali slučaj da je neki projekt bio završen u roku".

- Ja moram istaći da trenutno što se dešava na radovima pruge, daje za pravo da kažem da neću dati ostavku – poručio je on tom prilikom.

Iako je sinoć obavljena probna vožnja od Remize do Ilidže, do ponovne uspostave tramvajskog saobraćaja neće doći dok se ne završi kompletna dionica do Čengić Vile.

Naš fotoreporter zabilježio je danas nastavak radova na rekonstrukciji tramvajske pruge od Remize do Čengić Vile.

{$galerijaFotografija}

Nakon što se Šteta sinoć pohvalio probnom vožnjom, uslijedile su brojne čestitke, najčešće njegovih stranačkih kolega (SDP), no nije baš jasno zbog čega ih ministar zavređuje jer, čini se, rok će biti premašen, a tačnog odgovora na pitanje koje zapravo interesuje građane Kantona Sarajevo: "Koliko će se još čekati na uspostavu tramvajskog saobraćaja od Ilidže do Čengić Vile", još nema.

Pruga, ilustracija, šina, tramvaj, rekonstrukcija, 30.08.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.