open-navfaktor-logo
search
Ministar saobraćaja
Šteta: Podnijet ću ostavku ako pruga ne bude završena u roku
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas konferenciju za medije gdje je govorio o infrastrukturalnim projektima u Kantonu Sarajevo.
14.04.2022. u 11:21
get url
text

Šteta se dotakao trenutnih radova koji se vrše nad saobraćajnom infrastrukturom u KS, a najviše se osvrnuo na nabavku trolejbusa i izgradnju nove tramvajske pruge.

- Mi radimo infrastrukturalne projekte, radimo konstrukciju pruge nakon 60 godina, vraćamo trolejbusku mrežu u Vogošću i masu nekih drugih projekata. Stanje u KS po pitanju infrastrukture i javnog prijevoza je katastrofalno. Prošlo je 63 godine da bismo mi počeli rekonstrukciju pruge koja posljednjih 20 godina nije zadovoljavala sigurnosne kriterije. Neki kvazipolitičari koji su svoju karijeru gradili na lažima, neistinama i mijenjanju političkih stranaka našli su se da osporavaju te stvari - kazao je Šteta.

Naglasio je da će pruga biti završena u roku, odnosno da će prvi dio biti završen do augusta ove godine, a drugi dio do augusta sljedeće godine. Ukoliko ne bude tako, Šteta je najavio da će podnijeti ostavku.

- Pruga će biti završena u roku. Na prvoj cjelini smo od Ilidže do Čengić Vile mi sami sebi postavili mini rokove po dionicama, da na dnevnoj bazi možemo pratiti izvođače radova. Mi radimo projekte koji nisu bili planirani kao što je raskrsnica na Stupu. Krajem august ćemo se voziti novom sarajevskom prugom od Ilidže do Čengić Vile - kazao je Šteta.

Potom se dotakao i nabavke novih trolejbusa.

Trolejbuse smo kupili na međunarodnom javnom pozivu. Ti trolejbusi imaju certifikat i norme. Nekima je krivo, ali mi je drago da će se građani uskoro sami uvjeriti u kvalitet novih trolejbusa. Danas trolejbuski prijevoz u KS vrši samo 14 vozila, a mi smo nabavili 35 novih. Toliko je potrebno da bismo imali prijevoz kakav zaslužuju građani KS - rekao je Šteta.

Dodaje da su dobili opomenu od Elektroprivrede da će isključiti struju za trolejbuski i tramvajski saobraćaj.

- Mi to nećemo dozvoliti po cijenu bilo čega - naglasio je, te dodao:

- Građani će u oktobru ocijeniti naš rad. Mi se ne bojimo i sve što smo započeli ćemo završiti. Mi radimo djelima, mi ne pričamo i ne bojimo se. Uvest ćemo nove forme u politiku - kazao je. 

Na pitanje novinara da li osjeća moralnu odgovornost jer trolejbuse nabavlja iz Bjelorusije koja je je učesnik agresije na Ukrajinu, Šteta odgovara da je tender za nabavku trolejbusa raspisan 2019. godine, te da je ugovor potpisan 2021. godine i da nema nikakvih smetnji niti sankcija za isporuku novih trolejbusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.