open-navfaktor-logo
search
U odbrani predsjednika
Stevandić i ekipa pisali američkoj senatorici: Zašto tražite sankcije za Dodika, ako BiH želi da opstane...
Narodna skupština Republike Srpske uputila je danas pismo američkoj senatorici Jeanne Shaheen, kao odgovor na njen pozov Еvropskoj uniji da sankcioniše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
03.11.2023. u 15:56
get url
text

Pored predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, pismo su potpisali i potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević i Petko Rankić, šef zastupničkog Kluba SNSD-a Igor Žunić, DЕMOS-a Spomenka Stevanović, SP-a Srđan Todorović, US Kostadin Vasić, NPS-a Dragan Galić, zastupničke grupe SPS-a Maksim Skoko i DNS-a Predrag Nešić.

VEZANI TEKST - Američka senatorica: Podsticati EU da sankcioniše Dodika, i to strogo

- Ovim putem izražavamo razočaranje i žaljenje u vezi sa Vašom izjavom koju su danas prenijele brojne medijske kuće širom Zapadnog Balkana. Nažalost, Vaše izjave odražavaju vrlo iskrivljen pogled na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH) i na Zapadnom Balkanu; kao takve, samo će doliti ulje na vatru trenutnih političkih i pravnih razmirica unutar BiH i spriječiti ozbiljniji napredak na njihovom rješavanju i postizanju suštinski važnog kompromisa o neophodnim reformama. Ne samo da ste se upleli u unutrašnja pitanja, političke nesuglasice i demokratske procese unutar BiH, nego ste se pri tom očigledno svrstali na jednu stranu.

Iako ispravno konstatujete da je, nakon proteklih izbora u BiH, Vijeće ministara formirano u rekordnom roku, što je omogućilo donošenje važnih odluka i usvajanje propisa neophodnih za buduće članstvo u ЕU, ne navodite činjenicu da je to bilo moguće upravo zahvaljujući aktivnom učešću i rukovodstvu predsjednika Milorada Dodika i vladajuće koalicije stranaka iz Republike Srpske. Naime, svaki pozitivan razvoj situacije u smislu usvajanja novih propisa moguć je isključivo uz aktivnu podršku legalnih, legitimnih i izabranih predstavnika Republike Srpske. 

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, na sceni je uporan i agresivan pokušaj urušavanja garancija i prava Republike Srpske predviđenih ovim sporazumom, koji je dio međunarodnog prava. Nezakonite izmjene Dejtonskog sporazuma prijetnjama i upotrebom sile od strane OHR-a, SAD-a i članica ЕU, stvorile su nestabilnost i gurnule BiH u niz političkih i ustavnih kriza. Upotreba "bonskih ovlaštenja" i neokolonijalni stav i djelovanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i prethodnih visokih predstavnika, kao i potpuno nezakonito i autokratsko djelovanje Christiana Schmidta, najveća su prijetnja političkoj i ustavnoj stabilnosti u BiH. Apsolutno nepoštovanje međunarodnog prava, vladavine prava, Ustava BiH i Ustava RS-a, kao i nadmenost pokazana uvođenjem sankcija i prijetnji izabranim zvaničnicima i institucijama Republike Srpske, reflektuju ispraznost "zapadnih vrijednosti" i predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Republici Srpskoj. 

Predsjednik Republike Srpske odražava narodnu volju građana Republike Srpske i više puta je biran uprkos ozbiljnom miješanju vanjskih malignih aktera u izbore, među kojima su i Christian Schmidt i američki ambasador Michael Murphy. Građani Republike Srpske preko svojih izabranih predstavnika odbijaju da sjede skrštenih ruku dok njihova prava gaze strane sudije, korumpirani stranac koji tvrdi da je maltene carski namjesnik te grupa bezbojnih i bahatih ambasadora koji ignorišu Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je niz odluka kojima su svi zvaničnici obavezani da odbace nezakonite odluke kojima se krše Dejtonski sporazum, Ustav i zakoni Republike Srpske, kao i temelj međunarodnog prava. Predsjednik Dodik, postupajući u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim nadležnostima i obavezama, postao je centralna meta okrutnih i brutalnih napada poput Vašeg, koje ste iznijeli u intervjuu Glasu Amerike. To je kulminiralo apsurdnim krivičnim prijavama protiv njega, koje same po sebi krše ustave Republike Srpske i BiH, zakone naše zemlje i međunarodno pravo (uključujući i Dejtonski sporazum). Schmidt, neizabrani stranac, nezakonito je i nedemokratski izmijenio krivični zakon BiH kako bi zaštitio nelegalne odluke koje je donio suprotno međunarodnom i domaćem pravu, da bi iznudio poslušnost i poštovanje tih odluka, uspješno ispolitizovao Sud i Tužilaštvo BiH, te pokušao da ućutka i ukloni sa pozicije najvišeg izabranog zvaničnika koji u potpunosti postupa u skladu sa svojim ustavnim i zakonom definisanim nadležnostima. To su razmjere apsurda, nezakonitosti i iracionalnog animoziteta pred kojima su se našli predsjednik Dodik i svi drugi izabrani zvaničnici Republike Srpske. 

Senatorice Shaheen, uvjereni smo da shvatate da se demokratija ne može nametnuti represijom, sankcijama ili primjenom sile. Zapravo, spoljna politika SAD-a tokom protekle tri decenije nažalost potvrđuje istinitost navedenog,  i to nizom neuspjeha, od Iraka do Zapadnog Balkana. Isto tako, ni lojalnost ni ljubav prema državi ne mogu se nametnuti prijetnjama, nasiljem, sankcijama ili represijom; lojalnost i ljubav se zavređuju. Ako BiH želi da opstane, to će biti moguće na osnovu pregovora i dogovora legalnih i legitimnih čelnika tri konstitutivna naroda i građana ove zajedničke države. Ako ne bude bilo volje da se postignu kompromis i dogovor, onda je normalno da mirna alternativa bude razdvajanje, kao u slučaju Srbije i Crne Gore, koje je vaša država omogućila i podržala.  

Nadamo se da ćete preispitati svoje zalaganje kada je riječ o našim unutrašnjim pitanjima i da ćete se obavezati da ne činite ništa što bi pogoršalo ionako lošu situaciju u BiH. Pozdravljamo konstruktivnu podršku pregovorima u svrhu rješavanja svih otvorenih pitanja, ali odlučno odbacujemo bilo kakvo vanjsko uplitanje, prijetnje ili postupke koji krše Dejtonski sporazum, međunarodno pravo, naše ustave i zakone.  Otvoreni smo za dijalog o svakom pitanju, ali molimo da ne sumnjate i ne potcjenjujete našu odlučnost u ovoj egzistencijalnoj borbi za naša prava i za Republiku Srpsku - navodi se u pismu. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.