open-navfaktor-logo
search
Predsjednik NSRS-a
Stevandić o jučerašnjoj odluci CIK-a: Nisu se držali propisa, nego "crne magije i gatanja"
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je kazao da RS mora ići u donošenje vlastitih zakona i vraćanje izbornog procesa kako bi se zaštitila od "izbornih manipulacija", a najavio je apelaciju Sudu BiH koju će navjerovatnije podnijeti SNSD na jučerašnju odluku Centralne izborne komisije BiH.
06.12.2022. u 12:35
get url
text

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je jučer odluku da uvaži sporni listić koji je komisija NSRS-a proglasila nevažećim prošle sedmice na posebnoj sjednici na kojoj su birani delegati u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Je li Dodik poranio sa slavljem: Nevažeći listić u NSRS-u ipak bi mogao biti važeći?

Sporni listić bio je za PDP, odnosno njihovog kandidata Nenada Vukovića.

Odluka o petom delegatu bit će donesena žrijebanjem, a birat će se između Vukovića i Snježane Novaković-Bursać (SNSD). Ostala četiri delagata u Klubu Srba su Radovan Kovačević, Nikola Špirić i Sredoje Nović iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).

Stevandić je kategoričan da je listić nevažeći, te da je propis o glasanju decidno jasan i da je objašnjeno da će on biti nevažeći ako se ne upiše "x" u prazan kvadratić.

- On je jasan i ne može se tumačiti. CIK se upravo upustio u tumačenje volje glasača, da li glasač zbog neznanja, neupućenosti ili nekog drugog razloga nije upisao  "x" nego prekrižio mjesto gdje je naziv partije koja predlaže listu – rekao je Stevandić.

Tvrdi i da je glasanje na glasačkom listiću urađeno pogrešno sa namjerom da listić bude nevažeći.

Stevandić je kazao je da je CIK pokušao da odlučuje umjesto NSRS-a i da se "bavi gatanjem ili crnoj magijom o tome šta je neko htio da uradi".

VEZANI TEKST - CIK odlučio većinom glasova: Sporni listić iz NSRS-a ipak je važeći, SNSD nema četiri delegata u PSBiH

- Tumačenje volje je van realnog i stvarnog svijeta i ne može imati stvarne konsekvence. Žao mi je što se jedan ozbiljan organ poput CIK-a, na taj način izvrgao ruglu – rekao je Stevandić.

Smatra da je CIK grubo prekršio Izborni zakon BiH i da se nikada nije desilo da izborna komisija tumači nečije namjere, a dodao je i da je CIK imao mogućnost da ovaj izbor potpuno poništi i vrati na novo glasanje.

- To nisu uradili, što govori da su duboko involvirani u političke procese i drže stranu strankama koje su ih izabrale – rekao je Stevandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.